Karnawałowe rogaliki z makiem

Składniki na: 50-60 większych rogalików z Rogalomanii
Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut, temp. 200 C

Składniki:
• 1l mąki pszennej
• 7g drożdży w proszku
• 4 jajka
• 150 ml cukru  
• 150 g margaryny
• 375 ml letniego mleka 
• 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
• kilka łyżek cukru pudru i mleka do polukrowania

Przygotowanie:
1. Roztopić margarynę.
2. W Dużej misce do ciasta połączyć mąkę i drożdże. Następnie dodać po kolei: 3 jaja i cukier, mleko, margarynę, za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika mieszać miską kolistymi ruchami. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, a miska się otworzy.
3. Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Na Stolnicy każdą porcje ciasta rozwałkować (podsypując mąką)  Wałkiem do ciasta wypełnionym ciepłą wodą na cienki okrąg o grubości ok. 2 mm .
4. Rozwałkowaną porcje ciasta nawinąć na Wałek do ciasta, przenieść i rozłożyć na formę Rogalomania, pociąć na trójkąty używając Wałka do ciasta.
5. Silikonowym pędzelkiem zwilżyć wodą wierzchołek każdego trójkąta .
6. Położyć 1 łyżeczkę masy makowej na każdy minirogalik lub 2 łyżeczki na większe rogaliki. Zwijać rogaliki od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka.
7. Rozłożyć rogaliki na Silikonowej Macie w odstępie ok. 3 cm, Silikonowym Pędzelkiem posmarować rogaliki białkiem.
8. Piec 15 – 20 minut w nagrzanym wcześniej do 200 C piekarniku (grzanie góra/dół)


atr_recipe