Wstecz
Popcorn karmelowy z solonym masłem
Etapy przygotowania
- Odmierz i umieść ziarna popcornu w WOW Pop Micro Popcorn bez dodawania czegokolwiek innego. Umieść pokrywę w pozycji otwartej, wyrównując wentylowaną stronę pokrywy z otworami w podstawie.
- Umieść w kuchence mikrofalowej i ustaw na 3 minuty na wysoką moc ( ale maksymalnie 1000 watów). Pozostań w pobliżu kuchenki mikrofalowej i uważnie nasłuchuj trzasków. Gdy wyskakiwanie zwolni do około 2 sekund między wyskakiwaniem, wyłącz kuchenkę mikrofalową. W zależności od kuchenki mikrofalowej, czas może być krótszy lub dłuższy niż 3 minuty.
- Gdy popcorn będzie gotowy, pozostaw pokrywę w pozycji otwartej i wytrząśnij nieuprażone ziarna, a następnie przełóż popcorn na bok do osobnej miski.
- Dodaj brązowy cukier, miód i masło do pustego urządzenia do robienia popcornu.
- Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej bez przykrycia przez 1 min. z mocą 600 W
- Trzymając urządzenie do robienia popcornu w rękawicach kuchennych, wymieszaj zawartość silikonową szpatułką, a następnie ponownie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 50-60 sekund z mocą 600 watów. Mieszanka musi zacząć przybierać jasnozłoty kolor.
- Dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj w rękawicach kuchennych, a następnie dodaj popcorn i dobrze wymieszaj, aby równomiernie pokryć. Zachowaj ostrożność podczas mieszania, ponieważ gorący karmel może spowodować oparzenia.
- Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej bez przykrycia przez 30 sekund z mocą 600 W, a następnie zamieszaj po raz ostatni.
Dodatkowe informacje
Ważna uwaga: Po użyciu, w celu wyczyszczenia, należy zdemontować szklany dysk z silikonowej podstawy i obchodzić się z nim ze szczególną ostrożnością. Ta część jest delikatna i może pęknąć, jeśli zostanie upuszczona.
Składniki
Dla 4 porcji
- 50 g ziaren kukurydzy na popcorn
- 30 g jasnego brązowego cukru
- 15 g miodu
- 15 g masła solonego
- 1 szczypta sody oczyszczonej