Popcorn Pomarańczowy
Etapy przygotowania
- W małej misce wymieszaj miękkie masło* z cukrem i skórką pomarańczową.
- Odmierz i umieść ziarna popcornu w WOW Pop Micro Popcorn bez dodawania czegokolwiek innego. Umieść pokrywę w pozycji otwartej, wyrównując wentylowaną stronę pokrywy z otworami w podstawie.
- Umieść w kuchence mikrofalowej i ustaw na 3 minuty na wysoką moc ( ale maksymalnie 1000 watów). Pozostań w pobliżu kuchenki mikrofalowej i uważnie nasłuchuj trzasków. Gdy wyskakiwanie zwolni do około 2 sekund między wyskakiwaniem, wyłącz kuchenkę mikrofalową. W zależności od kuchenki mikrofalowej, czas może być krótszy lub dłuższy niż 3 minuty.
- Gdy popcorn będzie gotowy, pozostaw pokrywę w pozycji otwartej i wytrząśnij nieuprażone ziarna.
- Niezwłocznie dodaj mieszankę z masłem do gorącego popcornu; umieść pokrywę w pozycji zamkniętej i delikatnie potrząsaj przez około 30 sekund, aż masło całkowicie się rozpuści. Jeśli masło nie jest całkowicie roztopione, umieść Popcorn Maker w kuchence mikrofalowej na 10 do 20 sekund przy mocy 600 W, a następnie ponownie wstrząśnij.
- Opcjonalnie: Podgrzej ponownie w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund przy 600 W bez pokrywy, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą konsystencję. Następnie potrząsaj ostatni raz z zamkniętą pokrywą przez około 10 sekund.
Dodatkowe informacje
*Masło musi być wystarczająco miękkie, aby można je było mieszać widelcem lub łyżką. Jeśli temperatura pokojowa nie jest wystarczająca, można podgrzać masło w kuchence mikrofalowej na niskiej mocy (360 W) przez ok. 20 sekund, aby zmiękło. Ważne jest, aby masło było miękkie, ale nie całkowicie roztopione, aby mogło się stopić po dodaniu do popcornu. Dodanie całkowicie roztopionego masła może spowodować nierównomierne doprawienie.
**Aby uzyskać jeszcze mocniejszy smak pomarańczy, dodaj do masła kilka kropli ekstraktu z pomarańczy.
Ważna uwaga: Po użyciu, w celu wyczyszczenia, zdemontuj szklany dysk z silikonowej podstawy i obchodź się z nim ze szczególną ostrożnością. Ta część jest delikatna i może pęknąć, jeśli zostanie upuszczona.
Dla 4 porcji
- 30 g masła niesolonego ( w temperaturze pokojowej*) (±2 łyżki stołowe)
- 30 g cukru
- 1 Skórka starta z 1 pomarańczy
- 60 g ziaren kukurydzy na popcorn