Używamy plików cookie w celu zoptymalizowania Państwa doświadczenia z naszą stroną internetową oraz w celu nieograniczonego korzystania ze wszystkich funkcji. Pliki cookie społecznościowe i reklamowe innych firm zapewniają ukierunkowane treści dostosowane do zainteresowań użytkownika, umożliwiają interakcję z portalami społecznościowymi i umożliwiają nam śledzenie wizyt. Więcej informacji na temat tych plików cookie i przetwarzania danych osobowych można znaleźć w naszym oświadczeniu o ochronie danych osobowych. Klikając na "zaakceptuj" zgadzasz się na użycie plików cookie i związane z tym przetwarzanie Twoich danych osobowych. Ustawienia można zmienić w dowolnym momencie, przechodząc do "Ustawienia plików cookie" na dole strony.

Bezpieczeństwo

Visual

Już od jakiegoś czasu warunki używania naczyń z tworzyw sztucznych w celach spożywczych są tematem mniej lub bardziej alarmujących komunikatów. Badania przeprowadzone w Kanadzie ujawniają ryzyko związane z używaniem do karmienia niemowląt butelek wykonanych z poliwęglanów – zawierających bisfenol A (BPA), który to materiał zmienia się podczas podgrzewania w bardzo wysokich temperaturach.
Takie zagrożenie nie dotyczy produktów marki Tupperware. Żadne z produktów marki Tupperware nie zawiera poliwęglanów. Butelki do karmienia niemowląt wykonywane są z polipropylenu.

Bezpieczeństwo jest podstawą działania firmy Tupperware na całym świecie.
W Internecie pojawiają się informacje dotyczące rzekomego uwalniania się rakotwórczych dioksyn, które uaktywniają się podczas podgrzewania żywności w plastikowych naczyniach w kuchenkach mikrofalowych. Informacje te są przypisywane instytutowi Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, chociaż zaprzecza on tym stwierdzeniom na swojej oficjalnej stronie: www.jhsph.edu. Z technicznego punktu widzenia uwalnianie dioksyn dotyczy tylko przemysłu chemicznego (używanie produktów chlorowanych) oraz grzewczego (paliwa, spalanie). Ma to miejsce jedynie wtedy, gdy spełnione są trzy warunki:

  • temperatura powyżej 350°C,
  • obecność organicznego kwasu siarkowego
  • i obecność chloru.

Produkty Tupperware, niezależnie od ich zastosowania, nie wydzielają dioksyn.

EFSA (European Food and Safety Authority) określiło w 2007 r. specyficzny limit migracji (SML) dla przedmiotów z tworzyw sztucznych, używanych w kontakcie z żywnością, w wysokości 0,6 mg/kg żywności. Produkty z serii Serwowanie oraz Przygotowywanie marki Tupperware zostały określone na 0,05 mg/kg, czyli osiągnęły poziom dziesięciokrotnie niższy niż dopuszczalne normy.