Kontynuując wizytę na tej stronie, akceptują Państwo wykorzystywanie plików cookie, które umożliwia nam prowadzenie statystyk odwiedzin, zapewnienie Państwu ukierunkowanych treści dostosowanych do zainteresowań oraz ułatwia wymianę z portalami społecznościowymi. Więcej informacji o plikach cookie i ich ustawieniach można znaleźć w naszej polityce ochrony prywatności.

Bezpieczeństwo

Visual

Już od jakiegoś czasu warunki używania naczyń z tworzyw sztucznych w celach spożywczych są tematem mniej lub bardziej alarmujących komunikatów. Badania przeprowadzone w Kanadzie ujawniają ryzyko związane z używaniem do karmienia niemowląt butelek wykonanych z poliwęglanów – zawierających bisfenol A (BPA),
który to materiał zmienia się podczas podgrzewania w bardzo wysokich temperaturach.
Takie zagrożenie nie dotyczy produktów marki Tupperware. Żadne z produktów marki Tupperware nie zawiera poliwęglanów. Butelki do karmienia niemowląt wykonywane są z polipropylenu.

Bezpieczeństwo jest podstawą działania firmy Tupperware na całym świecie.
W Internecie pojawiają się informacje dotyczące rzekomego uwalniania się rakotwórczych dioksyn, które uaktywniają się podczas podgrzewania żywności w plastikowych naczyniach w kuchenkach mikrofalowych. Informacje te są przypisywane instytutowi Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, chociaż zaprzecza on tym stwierdzeniom na swojej oficjalnej stronie: www.jhsph.edu. Z technicznego punktu widzenia uwalnianie dioksyn dotyczy tylko przemysłu chemicznego (używanie produktów chlorowanych) oraz grzewczego (paliwa, spalanie). Ma to miejsce jedynie wtedy, gdy spełnione są trzy warunki:
temperatura powyżej 350°C, obecność organicznego kwasu siarkowego i chloru.
Twierdzenia te nie mają naukowego uzasadnienia. Produkty Tupperware, niezależnie od ich
zastosowania, nie wydzielają dioksyn.

EFSA (European Food and Safety Authority) określiło w 2007 r. specyficzny limit migracji (SML) dla przedmiotów z tworzyw sztucznych, używanych w kontakcie z żywnością,
w wysokości 0,6 mg/kg żywności. Produkty z serii Serwowanie oraz Przygotowywanie marki Tupperware zostały określone na 0,05 mg/kg, czyli osiągnęły poziom dziesięciokrotnie niższy niż dopuszczalne normy, a wszystkie pozostałe produkty.