Wstecz
AFRYKAŃSKI GULASZ
Etapy przygotowania
- Obierz czosnek, imbir, cebulę i pokrój je na kawałki. Rozdrobnij wszystko razem z papryczką chilli w SuperSonic Rozdrabniaczu Wysokim.
- Do Micro Szybkowaru włóż piersi z kurczaka oraz zawartość Rozdrabniacza, ⅓ pomidorów z puszki, sól i pieprz. Wymieszaj delikatnie wszystko za pomocą Neo Silikonowej Łyżki.
- Obierz słodkie ziemniaki i pokroj je na ok. 10 mm kawałki a następnie pokrój je przy pomocy krajalnicy Super Samuraj. Pokrojone ziemniaki ułóż na piersiach kurczaka w Micro Szybkowarze. Dopraw solą i zalej pozostałą częścią pomidorów z puszki.
- Zamknij Micro Szybkowar, włóż go do kuchenki mikrofalowej nastawionej na moc 900 W i podgrzewaj przez 23 minuty.
- Po tym czasie odstaw Micro Szybkowar na 15 minut, aż ciśnienie w nim spadnie.
- Dodaj mieloną kolendrę, masło orzechowe i posiekaną świeżą kolendrę do gulaszu, a następnie wymieszaj wszystko delikatnie.
- Przekrój każdą pierś z kurczaka na 3 części. Podawaj z ryżem oraz posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki
Dla 4 porcji
- 2 ząbki czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chilli
- 4 piersi z kurczaka; ok. 150 g każda
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- Sól i pieprz
- 600 g słodkich ziemniaków (batatów)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry (ok. 5 ml)
- 75 g masła orzechowego
- 3 gałązki świeżej kolendry
- 50 g solonych orzeszkow ziemnych