Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Barszcz z kurczakiem

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:35 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
30 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
50 min

Etapy przygotowania

  1. Umieść udko kurczaka w Ultra Pro 3,5 L. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy i obrany czosnek.
  2. Obierz warzywa, a następnie pokrój je za pomocą Multi Szatkownicy: ziemniaki w słupki (ustawienia 9;9), marchew i buraki w julienne (ustawienia 1;6), a następnie cebulę i kapustę w plastry ( ustawienia: 1/blok).
  3. Dodaj warzywa do mięsa w Ultra Pro w następującej kolejności: kapusta, następnie ziemniaki, buraki, marchew i cebula.
  4. WShakerze Plus 350 ml wymieszaj koncentrat pomidorowy z 200 ml wody i przelej do Ultra Pro.
  5. Dodaj małe kawałki masła na wierzch i podlewaj wodą, aż przykryje warzywa. Nie mieszaj.
  6. Przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 20 minut z mocą 600 W.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220°C i gotuj w nim zupę przez 30 minut.
  8. Odstaw na około 15 minut.
  9. Wyjmij udko kurczaka z zupy, pozbaw je kości i pokrój na małe kawałki przed włożeniem go z powrotem do zupy.
  10. Podawaj z ziołami, ostrą papryką, dymką i kwaśną śmietaną.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: Następnego dnia zupa jest jeszcze smaczniejsza.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 1 udko z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g marchewki
  • 200 g buraka
  • 1 cebula
  • 300 g kapusty
  • 25 g przecieru pomidorowego
  • 1.5 l wody
  • 40 g masła

Do podania

  • Kilka listków zielonych ziół
  • Ostra papryka
  • cebula dymka
  • kwaśna śmietana (np. 18%)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL