Wstecz
Bezglutenowa Pizza portobello
Etapy przygotowania
- Wyjmij ruszt z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść Silikonową Matę Premium na zimnym ruszcie piekarnika.
- Opłucz i dokładnie osusz pieczarki portobello.
- Za pomocą pędzelka posmaruj grzyby z obu stron oliwą z oliwek. Dopraw z obu stron solą i umieść grzyby na silikonowej macie, stroną z blaszkami do dołu.
- Piecz przez 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika, odwróć grzyby i osusz je, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Pokrój mozzarellę na 8 plastrów.
- Dodaj 5 ml (1 łyżeczkę), sosu pomidorowego i 1 plaster mozzarelli do każdej pieczarki. Posyp suszonym oregano i czosnkiem granulowanym.
- Umieść ruszt z Silikonową Matą Premium z powrotem w piekarniku na drugim najwyższym poziomie i piecz przez 8-10 minut.
- Przed podaniem udekoruj małymi listkami bazylii.
Składniki
Dla 8 porcji
- 8 pieczarek portobello
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól
- 125 g mozzarelli
- 40 ml sosu do pizzy
- 5 ml suszonego oregano
- 2 ml czosnku granulowango
- Małe listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)