Wstecz
Burger inspirowany Azją
Etapy przygotowania
- Rozgrzej Air Fryer do temperatury 187°C.
- Dodaj jajko do dużej miski i ubij trzepaczką. Dodaj wszystkie pozostałe składniki hamburgerów i mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Uformuj masę w 4 równe kotlety.
- Umieść dwa burgery w koszu Air Fryer i piecz przez 5 min. Odwróć burgery i piecz przez dodatkowe 2-5 min w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia***. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma kotletami. Pozwól burgerom ostygnąć przez 5 minut na czystym talerzu przed podaniem.
- Aby przygotować sałatkę, dodaj wszystkie składniki do średniej miski i wymieszaj.
- Umieść burgery na bułkach, posyp sałatką i podawaj z majonezem czosnkowym chili i ketchupem hoisin.
Dodatkowe informacje
*Aioli czosnkowe z chili
80 ml majonezu (±⅓ szklanki)
45 ml ketchupu (±3 łyżki)
5 ml sosu czosnkowego chili (±1 łyżeczka)
2 ml czosnku w proszku (±½ łyżeczki)
**Ketchup Hoisin
60 ml ketchupu (±¼ szklanki)
30 ml sosu hoisin (±2 łyżki)
7 ml soku z limonki (±½ łyżki)
***Sprawdź temperaturę wewnątrz, aby dowiedzieć się, czy burger jest upieczony zgodnie z Twoimi preferencjami! Pamiętaj, aby wyjąć burgery z Air Fryer nieco wcześniej niż
przed osiągnięciem pożądanej temperatury, ponieważ temperatura wewnętrzna będzie nadal rosnąć po ugotowaniu.
Średnio krwisty: 54°-57°C
Średnio wysmażony: 60°-63°C
Dobrze wysmażony: 65°-68°C
Bardzo dobrze wysmażony: 71°-74°C
Składniki
Dla 4 porcji
- 1 duże jajko
- 450 g mielonej wołowiny
- 45 g panierki panko
- 75 g drobno pokrojonej żółtej cebuli
- 10 ml sosu czosnkowego chili
- 15 ml sosu sojowego
- 15 ml sosu hoison
- 15 ml soku z limonki
- 7 g ciemnobrązowego cukru
- 5 g suszonej bazylii
- 5 g czosnku w proszku
- 2 Mielony imbir
- 1 g mielonego pieprzu
Surówka
- 70 g siekanej, białej kapusty
- 50 g marchewki w słupkach
- 10 ml octu ryżowego
- 5 ml sosu sojowego
- 5 ml soku z limonki
- 5 ml miodu
- 2 ml oleju sezamowego
Do podania
- 4 bułki do burgerów
- Chili czosnkowe aioli* lub ketchup hoisin**