Wstecz
Carpaccio z buraka z gruszką i dressingiem piernikowym
Sezonowe Carpaccio z buraka z gruszką i dressingiem piernikowym jest idealną przystawką dla każdego rodzaju diety.
Etapy przygotowania
- Umyj gruszki i pokrój w plasterki za pomocą Multi Szatkownicy o grubość 1. Zachowaj skórkę podczas krojenia, aby nie marnować pełnej witamin obierki.
- Aby pokroić buraka, użyj ponownie Multi Szatkownicy o grubości 1. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Ponieważ burak łatwo poplami palce, użyj widelca, aby uniknąć jednorazowych rękawiczek.
- Wymieszaj z sokiem z cytryny i wyłóż na talerz.
- Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i polej nim plasterki buraka i gruszki.
- Udekoruj orzechami włoskimi i podawaj z serowym chlebkiem.
Dodatkowe informacje
Czyż nie wszyscy uwielbiamy wymyślne przystawki, które mogą stać się idealnym początkiem wyjątkowej kolacji? A zwłaszcza w okresie świątecznym kiedy chętniej spędzamy czas w kuchni przygotowując różne smakołyki. Sezonowe Carpaccio z buraka z gruszką i dressingiem piernikowym jest idealną przystawką dla każdego rodzaju diety. Carpaccio jest przygotowywane w duchu zero-waste – nie obierając gruszek Twoje danie nie traci cennych witamin oraz więcej kąsków ląduje na talerzu.
Wskazówka: zamiast parmezanu użyj wegańskiego sera, aby zmienić to danie w całkowicie wegańskie i bezmleczne cudo!
Składniki
Dla 4 porcji
Carpaccio
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g gotowanych buraków
Dressing
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku