Wstecz
Chleb na maślance z cebulą
Prosty przepis na domowy chleb na maślance z cebulą.
Etapy przygotowania
- Maślankę podgrzewaj przez 2 minuty w mikrofalówce, ustawiając moc na 400 Watów. Rozpuść drożdże z łyżką maślanki oraz solą i cukrem. Wsyp mąkę do Miski do ciasta Plus 3,5L, następnie zrób w niej dołek i wlej mieszaninę drożdżową.
- Dodaj podsmażoną cebulę, słonecznik, po czym wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto lekko posyp mąką, przykryj i pozostaw na 20-30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wlej ciasto do Ultra Pro Brytfanki 1,8l i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 30 minut z zamkniętą pokrywą i 20 minut bez pokrywy.
Dodatkowe informacje
Ultra Pro Brytfanki 1,8l pozwala w łatwy i szybki sposób upiec chleb oraz idealnie sprawdzi się do pieczenia ciast, pasztetów, zup i potrawek.
Składniki
Dla 1 porcji
- 500 ml maślanki
- 8 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki
- 125 g smażonej cebuli
- 50 g pestek słonecznika