Wstecz
CHRUPIĄCA MARYNOWANA KAPUSTA
Etapy przygotowania
- Poszatkować kapustę za pomocą noża kuchennego. Umyć i odsączyć nadmiar wody.
- Marchew i rzodkiew pokroić w cienkie słupki*, a następnie przełożyć do dużej miski. Posypać solą i zamknąć miskę. Potrząsnąć miską, aby równomiernie pokryć warzywa i odstawić na 5 minut, aby oddzielić nadmiar wilgoci. Użyć durszlaka lub sitka, aby usunąć wodę z misek.
- Pokroić jabłko i imbir w drobną kostkę (6 x 6 mm).
- Do miski z marchewką i rzodkiewką dodać poszatkowaną kapustę, jabłko, imbir, czosnek, wino, cukier, ziarenka pieprzu i ocet. Zamknąć miskę i wstrząsnąć, by wymieszać wszystkie składniki.
- Włożyć składniki do Słoja 3l do marynowania. W razie potrzeby dodać więcej octu do całkowitego napełnienia słoika, a następnie zamknąć go pokrywą na przetwory. Odczekać co najmniej 1 dzień przed spożyciem.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Odstawić na co najmniej 1 dzień przed spożyciem.
- Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy z ostrzem do krojenia w słupki, aby szybko pokroić marchewki i rzodkiewki.
Składniki
Dla 10 porcji
- 400 g kapusty
- 400 g obranej marchewki
- 400 g obranej białej rzodkwi
- 50 g soli koszernej
- 1 obrane jabłko
- 50 g obranego świeżego imbiru
- 200 g ząbków czosnku
- 50 g białego wina
- 400 g cukru granulowanego
- 50 g ziarenek pieprzu
- 1.2000000476837 l białego octu (7% kwasu)