Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Chrupiące chipsy ziemniaczane

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
średni
czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
30 min

Etapy przygotowania

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej olej do temperatury 175°C.
  2. Używając wkładki z ostrzem w kształcie V, ustaw okrągłe pokrętło Multi Szatkownicy na 1 i pokrętło trójkątne na “zamknięte”.
  3. Używając Wielofunkcyjnego Uchwytu, pokrój ziemniaki na cienkie plastry – chipsy i umieść w misce wypełnionej zimną wodą, aby zapobiec brązowieniu. Odsącz dobrze ziemniaki, osusz je i smaż partiami przez ok. 6-10 minut lub do uzyskania chrupkości, wyjmując chipsy w miarę jak się zarumienią.
  4. Natychmiast po wyjęciu ze smażenia, doprawić solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

TIP:

Jeśli chcesz zrobić chipsy w zdrowszej opcji, wymieszaj chipsy w średniej misce z 30 ml/±2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin, rozłóż w jednej warstwie na blasze i piecz w temp. 205°C przez 20-25 minut, lub do zarumienienia i chrupkości.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 2 l oleju roślinnego
  • 450 g obranych ziemniaków
  • Sól i pieprz do smaku
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL