Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Chrupiące jajeczka ryżowo-czekoladowe

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
39 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
22 min
Czas gotowania
2 min

Etapy przygotowania

  1. Połam czekoladę na kawałki i przełóż do Micro Nova Dzbanka 1l. Dodaj masło, przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 50 sekund (360W). Odstaw na 2 minuty. Wymieszaj przy pomocy Neo Silikonowej Łyżki. Jeśli czekolada nie jest całkowicie rozpuszczona wstaw całość do kuchenki mikrofalowej na kolejne 20 sekund.
  2. Dodaj ryż preparowany do Dzbanka i delikatnie wymieszaj wszystko, za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, aż wszystko będzie dokładnie pokryte czekoladą.
  3. Formę Silikonowy Kokon ułóż w Pojemniku do mrożenia 2,25l. Podziel ryż na osiem części i wyłóż nim wgłębienia sylikonowej formy. Przy pomocy łyżki stołowej dociśnij ryż do ścianek formy silikonowej formując skorupki jajka. Wstaw wszystko do zamrażarki na 20 minut.
  4. Delikatnie wyjmij czekoladowe skorupki z formy. Każdą skorupkę wypełnij lodami waniliowymi. Połącz połówki jajka w całość. Trzymaj w zamrażarce do czasu podania.
  5. Przed podaniem wyjmij na 5 minut z zamrażarki.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 35 g ryżu preparowanego
  • 300 g lodów waniliowych (do napełnienia jajeczek)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL