Wstecz
Chrupiące jajeczka ryżowo-czekoladowe
Etapy przygotowania
- Połam czekoladę na kawałki i przełóż do Micro Nova Dzbanka 1l. Dodaj masło, przykryj i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 50 sekund (360W). Odstaw na 2 minuty. Wymieszaj przy pomocy Neo Silikonowej Łyżki. Jeśli czekolada nie jest całkowicie rozpuszczona wstaw całość do kuchenki mikrofalowej na kolejne 20 sekund.
- Dodaj ryż preparowany do Dzbanka i delikatnie wymieszaj wszystko, za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, aż wszystko będzie dokładnie pokryte czekoladą.
- Formę Silikonowy Kokon ułóż w Pojemniku do mrożenia 2,25l. Podziel ryż na osiem części i wyłóż nim wgłębienia sylikonowej formy. Przy pomocy łyżki stołowej dociśnij ryż do ścianek formy silikonowej formując skorupki jajka. Wstaw wszystko do zamrażarki na 20 minut.
- Delikatnie wyjmij czekoladowe skorupki z formy. Każdą skorupkę wypełnij lodami waniliowymi. Połącz połówki jajka w całość. Trzymaj w zamrażarce do czasu podania.
- Przed podaniem wyjmij na 5 minut z zamrażarki.
Składniki
Dla 4 porcji
- 60 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 35 g ryżu preparowanego
- 300 g lodów waniliowych (do napełnienia jajeczek)