Wstecz
Ciastka z parmezanem
Etapy przygotowania
- Zetrzyj parmezan za pomocą Tarki Grate N Store. Pokrój masło na kawałki.
- W dużej misce wymieszaj starty parmezan, mąkę, tymianek, sól i masło, a następnie wymieszaj czubkami palców do uzyskania piaszczystej konsystencji. Dodaj żółtko i wodę i ugniataj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj i schładzaj przez 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu, w razie potrzeby w razie potrzeby wyjmując ruszt.
- Posyp Stolnicę niewielką ilością mąki, a następnie rozwałkuj ciasto za pomocą Wałka do ciasta wypełnionego zimną wodą i wyposażonego w Foremki do ciasta 3 mm. Jeśli to konieczne, posyp ciasto odrobiną dodatkowej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do wałka.
- Używając wybranych foremek do ciastek, wytnij ciasto i umieść ciasteczka na Silikonowej Macie Premium (ustawionej na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia).
- Piecz przez 10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Składniki
Dla 6 porcji
- 75 g parmezanu
- 60 g masła
- 100 g mąki uniwersalnej (±¾ szklanki)
- 5 ml suszonego tymianku (±1 łyżeczka)
- 2 ml soli
- 1 żółtko
- 10 ml wody