Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Ciastka z parmezanem

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
31 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Zetrzyj parmezan za pomocą Tarki Grate N Store. Pokrój masło na kawałki.
  2. W dużej misce wymieszaj starty parmezan, mąkę, tymianek, sól i masło, a następnie wymieszaj czubkami palców do uzyskania  piaszczystej konsystencji. Dodaj żółtko i wodę i ugniataj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj i schładzaj przez 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie termoobiegu, w razie potrzeby  w razie potrzeby wyjmując ruszt.
  4. Posyp Stolnicę niewielką ilością mąki, a następnie rozwałkuj ciasto za pomocą Wałka do ciasta wypełnionego zimną wodą i wyposażonego w Foremki do ciasta 3 mm. Jeśli to konieczne, posyp ciasto odrobiną dodatkowej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do wałka.
  5. Używając wybranych foremek do ciastek, wytnij ciasto i umieść ciasteczka na Silikonowej Macie Premium (ustawionej na zimnym ruszcie piekarnika lub metalowej blasze do pieczenia).
  6. Piecz przez 10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 6 porcji

  • 75 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 100 g mąki uniwersalnej (±¾ szklanki)
  • 5 ml suszonego tymianku (±1 łyżeczka)
  • 2 ml soli
  • 1 żółtko
  • 10 ml wody
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL