Wstecz
CIASTO Z CYTRYNĄ I OLIWĄ Z OLIWEK, PODAWANE Z KREMEM MASCARPONE
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce Maximilian 2,75L połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do Kuchcika Plus dodaj jajka, przykryj i ubijaj na biegu I, aż jajka będą blade i spienione.
- Dodaj jajka i skórkę z cytryny, przełącz na bieg II i mieszaj, aż się połączą.
- Przymocuj lejek do pokrywy, a następnie wlej oliwę z oliwek do lejka i powoli mieszaj na II biegu, aż cały olej zniknie.
- Dodaj połowę mąki (z proszkiem do pieczenia i solą), do Kuchcika i powoli mieszaj na II biegu, aż w się połączą.
- Za pomocą lejka wlej mleko i powoli mieszaj, aż do dokładnego połączenia składników, a następnie dodaj pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.
- Nasmaruj masłem i obsyp mąką Ultra Pro Brytfankę 1.8L, a następnie wlej ciasto. Piecz bez pokrywy przez 50-60 minut lub dopóki wykałaczka nie wyjdzie czysta ze środka ciasta.
- Pozostaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy. Pozostaw do ostygnięcia przez co najmniej 20 minut przed pokrojeniem i podaniem. Podawaj z Kremem Mascarpone.
- Krem Mascarpone: w czystym Kuchciku Plus, połącz śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na biegu I, aż będzie sztywna. Dodaj ser mascarpone do Kuchcika Plus, przełącz na II bieg i ubijaj, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Składniki
Dla 12 porcji
- 240 g mąki pszennej
- 5 ml proszku do pieczenia
- 5 ml soli
- 3 jajka
- 275 g cukru
- skórka starta z 3 cytryn
- 180 ml oliwy z oliwek
- 180 ml pełnotłustego mleka
- 15 g miękkiego masła i mąki (do wysmarowania Ultra Pro)
Krem Mascarpone
- 300 ml śmietany 30-36%, schłodzonej
- 100 g cukru pudru
- 5 ml ekstraktu waniliowego
- 225 g serka mascarpone