Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Ciasto z parmezanem i szparagami

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:25 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
10 min
Czas gotowania
1 godzina

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Umyj i osusz szparagi, a następnie odetnij włókniste końcówki (2-3 cm). Używając Obieraczki Uniwersalnej, pokrój szparagi wzdłuż.
  3. Za pomocą Tarki Grate N Store zetrzyj parmezan.
  4. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i parmezan za pomocą trzepaczki*. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wlej cienką warstwę ciasta do foremki o wymiarach 10 x 25 cm**, a następnie układaj naprzemiennie plastry szparagów i ciasto. Górną warstwą powinno być ciasto.
  6. Umieść ruszt w piekarniku na drugim najniższym poziomie i piecz przez 55-60 minut. Odstaw na 10 minut przed wyjęciem z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Dodatkowe informacje

*Neo Trzepaczka pionowa jest idealna do mieszania gęstych ciast bez tworzenia się grudek dzięki otwartej formie trzepaczki.

** Forma do pieczenia Silikonowy Król jest idealna do pieczenia słodkich i wytrawnych ciast.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 400 g świeżych zielonych szparagów
  • 150 g parmezanu
  • 6 średnich jajek
  • 75 ml gęstej śmietany (±⅓ szklanki)
  • 150 g mąki uniwersalnej (±1¼ szklanki)
  • 10 ml proszku do pieczenia (±2 łyżeczki)
  • sól i pieprz
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL