Wstecz
Ciasto z parmezanem i szparagami
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Umyj i osusz szparagi, a następnie odetnij włókniste końcówki (2-3 cm). Używając Obieraczki Uniwersalnej, pokrój szparagi wzdłuż.
- Za pomocą Tarki Grate N Store zetrzyj parmezan.
- W misce wymieszaj jajka, śmietanę i parmezan za pomocą trzepaczki*. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wlej cienką warstwę ciasta do foremki o wymiarach 10 x 25 cm**, a następnie układaj naprzemiennie plastry szparagów i ciasto. Górną warstwą powinno być ciasto.
- Umieść ruszt w piekarniku na drugim najniższym poziomie i piecz przez 55-60 minut. Odstaw na 10 minut przed wyjęciem z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.
Dodatkowe informacje
*Neo Trzepaczka pionowa jest idealna do mieszania gęstych ciast bez tworzenia się grudek dzięki otwartej formie trzepaczki.
** Forma do pieczenia Silikonowy Król jest idealna do pieczenia słodkich i wytrawnych ciast.
Składniki
Dla 8 porcji
- 400 g świeżych zielonych szparagów
- 150 g parmezanu
- 6 średnich jajek
- 75 ml gęstej śmietany (±⅓ szklanki)
- 150 g mąki uniwersalnej (±1¼ szklanki)
- 10 ml proszku do pieczenia (±2 łyżeczki)
- sól i pieprz