Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Croissanty rodem z paryskiej piekarni

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
5 min
Czas gotowania
20 min

Kruche croissanty są najbardziej kultowymi i wyrafinowanymi wypiekami na świecie, przywodzące na myśl weekendowe, leniwe poranki, którymi można się delektować godzinami.

Etapy przygotowania

  1. Rozłóż ciasto francuskie na Stolnicy i złóż je raz (od dłuższej strony). Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm za pomocą Wałka do ciasta. Następnie wykrój około 8 trójkątów.
  2. Używając Silikonowego Pędzelka, zwilż wierzchołek każdego trójkąta tak, aby móc zakleić go po nałożeniu farszu.
  3. Na każdy trójkąt nałóż 1 łyżkę nadzienia. 
  4. Croissanty zwijaj u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogaliki.
  5. Umieść rogaliki na Silikonowej Macie Premium, położonej na zimnej kratce piekarnika i posmaruj mieszanką żółtka i skondensowanego mleka za pomocą Silikonowego Pędzelka. Posyp croissanty sezamem, makiem lub dobrowolnymi nasionami, następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją pieczenia góra/dół.
  6. Rogaliki piecz przez około 20 minut.
  7. Ostudzone croissanty podawaj z hummusem.

Dodatkowe informacje

Eksperymentom nie ma końca! Francuskie przysmaki możesz również podawać z następującymi składnikami: karmelizowana cebulka i kozi ser; brie, bekon i miód; jajecznica; lub bazylia, mozzarella i pomidor.

Kruche croissanty są najbardziej kultowymi i wyrafinowanymi wypiekami na świecie, przywodzące na myśl weekendowe, leniwe poranki, którymi można się delektować godzinami. Najlepsze niedzielne śniadanie to takie, które nigdy się nie kończy, jeszcze jedno latte i croissanta!

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

    8 croissantów

    • 375 g ciasta francuskiego, gotowego i zwiniętego

    Nadzienie

    • 60 g pesto, ajvaru lub tapenady
    • tartego sera

    Mieszanina do posmarowania rogalików

    • 1 żółtko
    • 1 łyżka łyżka mleka skondensowanego
    • posiekane orzeszki piniowe
    • mak lub sezam
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL