Wstecz
Croissanty rodem z paryskiej piekarni
Kruche croissanty są najbardziej kultowymi i wyrafinowanymi wypiekami na świecie, przywodzące na myśl weekendowe, leniwe poranki, którymi można się delektować godzinami.
Etapy przygotowania
- Rozłóż ciasto francuskie na Stolnicy i złóż je raz (od dłuższej strony). Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm za pomocą Wałka do ciasta. Następnie wykrój około 8 trójkątów.
- Używając Silikonowego Pędzelka, zwilż wierzchołek każdego trójkąta tak, aby móc zakleić go po nałożeniu farszu.
- Na każdy trójkąt nałóż 1 łyżkę nadzienia.
- Croissanty zwijaj u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogaliki.
- Umieść rogaliki na Silikonowej Macie Premium, położonej na zimnej kratce piekarnika i posmaruj mieszanką żółtka i skondensowanego mleka za pomocą Silikonowego Pędzelka. Posyp croissanty sezamem, makiem lub dobrowolnymi nasionami, następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją pieczenia góra/dół.
- Rogaliki piecz przez około 20 minut.
- Ostudzone croissanty podawaj z hummusem.
Dodatkowe informacje
Eksperymentom nie ma końca! Francuskie przysmaki możesz również podawać z następującymi składnikami: karmelizowana cebulka i kozi ser; brie, bekon i miód; jajecznica; lub bazylia, mozzarella i pomidor.
Kruche croissanty są najbardziej kultowymi i wyrafinowanymi wypiekami na świecie, przywodzące na myśl weekendowe, leniwe poranki, którymi można się delektować godzinami. Najlepsze niedzielne śniadanie to takie, które nigdy się nie kończy, jeszcze jedno latte i croissanta!
Składniki
Dla 8 porcji
8 croissantów
- 375 g ciasta francuskiego, gotowego i zwiniętego
Nadzienie
- 60 g pesto, ajvaru lub tapenady
- tartego sera
Mieszanina do posmarowania rogalików
- 1 żółtko
- 1 łyżka łyżka mleka skondensowanego
- posiekane orzeszki piniowe
- mak lub sezam