Wstecz
CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM BOLOGNESE
Etapy przygotowania
- Do Micro Nova Dzbanka 1L dodać i wymieszać: posiekaną cebulę, czosnek i 2 łyżki (± 30 ml) oliwy z oliwek. Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty (moc 600W).
- Do dzbanka dodać koncentrat pomidorowy, pokruszoną kostkę wołową, suszone zioła, mieloną wołowinę, cukier, pokrojone pomidory z puszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszać za pomocą Neo Trzepaczki Pionowej.
- Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 9 minut (moc 600W). W połowie czasu gotowania zamieszać ponownie zawartość dzbanka.
- Za pomocą Fusion Spiralki z Końcówką Spaghetti (lub Fusion Mini Spiralki) wykonać spaghetti z cukinii.
- Wlać 400 ml wody do Podstawy Micro Niezbędnika. Umieść spaghetti z cukinii w Sicie głębokim. Wstawić Sito do Podstawy, zamknąć Micro Niezbędnik i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 900W), na 9-12 minut (9 minut dla al dente, 12 minut dla bardziej miękkiej cukinii). Odstawić na 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Podawać spaghetti z cukinii z sosem bolońskim i tartym serem.
Składniki
Dla 3 porcji
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 1 łyżeczka suszonych ziół: tymianku, oregano lub innych ulubionych ziół
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
- Sól i pieprz
- 700 g cukinii
- Ser do podania, tarty