Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

CURRY WARZYWNE

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
50 min
trudność
średni
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min

Etapy przygotowania

  1. Obrać cebulę, imbir i czosnek i drobno posiekać w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim.
  2. Usunąć gniazdo nasienne z papryki. Obrać bataty. Umyć cukinię (ale nie obierać). Cukinię, paprykę i bataty pokroić w drobną kostkę.
  3. Umieścić warzywa i orzeszki ziemne w Ultra Pro 3.5l. Dodać zawartość Supersonic Rozdrabniacza Wysokiego do naczynia Ultra Pro 3.5l.
  4. Następnie w Shakerze Plus zmieszać mleko kokosowe, musztardę, curry w proszku, kumin, cynamon, sok z limonki, cukier, sól i pieprz. Zawartość wlać do Ultra Pro 3,5l.
  5. Przykryć Pokrywą i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 600W), na 30 minut.
  6. Podawać posypane posiekaną świeżą bazylią lub kolendrą.

Dodatkowe informacje

Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej: Zamiast stosować się do wskazówek z etapu 5, należy wstawić naczynie z zawartością do piekarnika (180°C), i piec przez 1 godzinę. Pozostałe części przepisu pozostają bez zmian. Warianty Aby zrobić curry z kurczaka, dodać 400 g piersi kurczaka pokrojonej w paseczki do warzyw przed ugotowaniem jak wyżej.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 1 cebula
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g batatów (słodkich ziemniaków)
  • 400 g cukinii
  • 2 garści łuskanych orzeszków ziemnych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka musztardy (± 15 ml)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku lub pasty curry (± 10 ml)
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu (± 5 ml)
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 3 łyżki soku z limonek (± 50 ml)
  • 1 łyżeczka cukru (± 5 ml)
  • sól i pieprz
  • Świeża bazylia lub kolendra
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL