Wstecz
CURRY WARZYWNE
Etapy przygotowania
- Obrać cebulę, imbir i czosnek i drobno posiekać w Supersonic Rozdrabniaczu Wysokim.
- Usunąć gniazdo nasienne z papryki. Obrać bataty. Umyć cukinię (ale nie obierać). Cukinię, paprykę i bataty pokroić w drobną kostkę.
- Umieścić warzywa i orzeszki ziemne w Ultra Pro 3.5l. Dodać zawartość Supersonic Rozdrabniacza Wysokiego do naczynia Ultra Pro 3.5l.
- Następnie w Shakerze Plus zmieszać mleko kokosowe, musztardę, curry w proszku, kumin, cynamon, sok z limonki, cukier, sól i pieprz. Zawartość wlać do Ultra Pro 3,5l.
- Przykryć Pokrywą i wstawić do kuchenki mikrofalowej (moc 600W), na 30 minut.
- Podawać posypane posiekaną świeżą bazylią lub kolendrą.
Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej: Zamiast stosować się do wskazówek z etapu 5, należy wstawić naczynie z zawartością do piekarnika (180°C), i piec przez 1 godzinę. Pozostałe części przepisu pozostają bez zmian. Warianty Aby zrobić curry z kurczaka, dodać 400 g piersi kurczaka pokrojonej w paseczki do warzyw przed ugotowaniem jak wyżej.
Składniki
Dla 6 porcji
- 1 cebula
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 400 g batatów (słodkich ziemniaków)
- 400 g cukinii
- 2 garści łuskanych orzeszków ziemnych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka musztardy (± 15 ml)
- 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku lub pasty curry (± 10 ml)
- 1 łyżeczka zmielonego kminu (± 5 ml)
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 3 łyżki soku z limonek (± 50 ml)
- 1 łyżeczka cukru (± 5 ml)
- sól i pieprz
- Świeża bazylia lub kolendra