Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

CZEKOLADOWE CHOINKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
22 min
trudność
średni
czas przygotowania
10 min
czas oczekiwania
10 min
Czas gotowania
2 min

Etapy przygotowania

  1. Połamaną na równe kawałki czekoladę umieścić w Micro Nova Dzbanku 1l. Dodać wodę, przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przez 2 minut, moc 350 W.
  2. Dodać masło, wymieszać z czekoladą i odstawić na bok.
  3. W drugim Micro Nowa Dzbanku 1l, wymieszać cukier i mąkę. Zrobić wgłębienie na środku i dodać jajko oraz roztopioną czekoladę. Ubijać, a następnie dodać mleko.
  4. Posmarować wnętrza 4 rożków Rożkomanii, wykorzystując jeden ze sposobów podanych w składnikach przepisu. Umieścić rożki Rożkomanii w kubkach (bezpiecznych do używania w kuchence mikrofalowej), wypełnić je do połowy i wstawić do kuchenki mikrofalowej.
  5. Gotować Rożkomanię (wszystkie rożki jednocześnie), przez około 2 minuty, moc 500 W. Pozostawić do ostygnięcia na 5 do 10 minut (w zależności od wybranej opcji posmarowania wnętrza Rożkomanii), i następnie udekorować wedle uznania.
  6. Poniżej kilka pomysłów na dekorację:
    1. Za pomocą Multi Szatkownicy Expres zetrzyj czekoladę na czekoladowe wiórki, które następnie przykleisz do posmarowanych roztopioną czekoladą rożków. Możesz posypać również orzechami (Przed gotowaniem rożki Rożkomanii należy posmarować masłem i posypać mąką).
    2. Zrób „śnieg” z lukru (30 g cukru pudru i kilka kropli soku z cytryny), (Przed gotowaniem rożki Rożkomanii należy posmarować wewnątrz masłem).
    3. Obsypać ugotowane rożki kakao (Przed gotowaniem niczym nie wypełniać).
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 15 g wody
  • 25 g masła
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki + 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka 3,2%

3 opcje posmarowania Rożków Rożkomanii od wewnątrz

  • 15 g roztopionego masła posmarować wnętrze rożka, następnie posypać mąką (około 1 łyżka), po upieczeniu odstawić na 5 minut
  • 15 g roztopionego masła posmarować wnętrze rożka (odstawić po upieczeniu na 5 minut).
  • Niesmarowanie wnętrza rożka i odstawienie po upieczeniu na 10 minut.
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL