Wstecz
CZEKOLADOWE PĄCZKI ZEBRA
Etapy przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Gorzką czekoladę połamać na kawałki i umieścić w Micro Nova Dzbanku 1l. Dodać masło, przykryć pokrywką i gotować w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę, moc 600 W. Odstawić na 1 minutę i wymieszać przy pomocy Neo Trzepaczki.
- Dodać cukier i wymieszać. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając. Następnie dodać mąkę i połączyć składniki w jednolitą masę.
- Silikonowe Krążki umieścić na zimnej kratce piekarnika.
- Ciasto rozdzielić pomiędzy 6 zagłębień w formie i piec około 16 minut. Przed wyjęciem z formy pączki należy odstawić na 10 minut.
- W umytym Micro Nova Dzbanku 1l umieścić połamaną białą czekoladę oraz masło. Przykryć pokrywką i gotować w kuchence mikrofalowej przez 1,5 minuty, moc 360 W. Wymieszać, dodać cukier puder, ponownie wymieszać, dodać wodę i mieszać, aż powstanie gładki i błyszczący lukier.
- Przy pomocy łyżki stołowej polać pączki przygotowanym lukrem tworząc pasy.
- Pączki odstawić na 30 minut, aby lukier zastygł.
Składniki
Dla 6 porcji
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 30 g mąki pszennej
- 50 g białej czekolady
- 20 g masła
- 40 g cukru pudru
- łyżka wody