Wstecz
DOMEK Z PIERNIKA
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem.
- W misce Maximilian 4.5L wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i mieszankę przypraw. Dodaj miód, żółtka i mleko, a następnie wymieszaj wszystko Neo Silikonową Łyżką. Kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Posyp Stolnicę odrobiną mąki, a następnie rozwałkuj połowę ciasta Wałkiem do ciasta (wypełnionym zimną wodą), z Nakładkami 6mm. W przypadku gdy ciasto zacznie się kleić, posyp je odrobiną mąki by nie przywierało do stolnicy.
- Wytnij Neo szpatułką przód domku, 1 ścianę boczną i 1 dach.
- Rozwałkuj drugą połowę ciasta i wytnij tył domu, drugą ścianę boczną i drugi kawałek dachu.
- Umieść wszystkie elementy domku na Silikonowej macie premium (ułożonej na zimnej kratce z piekarnika) i posmaruj je skondensowanym mlekiem lub mieszanką żółtka z 1 łyżką wody.
- Piec przez 10 do 12 minut. Następnie pozwól ciastu ostygnąć.
- Przygotuj lukier królewski za pomocą Trzepaczki z zestawu uzupełniającego Klik Klak: wymieszaj białko jaja z 75 g cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Lukier musi być bardzo gęsty, ale musi być też wystarczająco płynny, aby można go było użyć do dekoracji. Jeśli jest zbyt płynny, dodaj trochę cukru pudru; jeśli jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny.
- Nałóż lukier królewski do Pisaka Dekoratora, a następnie użyj go do złożenia (jako kleju), i do dekoracji piernika. Pozostaw lukier królewski do wyschnięcia przez co najmniej 1 godzinę.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: Użyj resztek ciasta, aby zrobić pierniczki.
* Jeśli nie możesz znaleźć gotowej mieszanki przypraw piernikowych, możesz zrobić j samodzielnie, mieszając 2 łyżeczki imbiru w proszku, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 szczypiec startej gałki muszkatołowej i 2 szczypty wanilii w proszku.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Skórka z połowy z cytryny
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 350 g miodu
- 2 zółtka
- 90 ml mleka
- 50 ml niesłodzonego mleka skondensowanego lub 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką wody
Lukier królewski
- 1 łyżka białek
- 75 g cukru pudru
- Kilka kropel soku z cytryny