Be a Hostess
Back

DOMOWY MAJONEZ

Add to my recipes
total time
2 min
difficulty
easy
preparation time
2 min

Preparation steps

  1. Do Kuchcika Plus włożyć musztardę, żółtka, sól, pieprz oraz 45ml oleju, nałożyć pokrywę, nastawić pokrętło zmiany biegów w pozycji I i ubijać przez około 10 sekund.
  2. Przymocować lejek do pokrywy Kuchcika Plus, wlać pozostały olej i nieprzerwanie ubijać na I biegu.
  3. Dodać łyżkę octu, przestawić pokrętło zmiany biegów na II bieg i ubijać przez kolejne 10 sekund.
  4. Jeśli lubisz gęsty majonez to poprzestać na tych czynnościach. Jeśli ma być on bardziej płynny, dolać przez lejek jeszcze ok 15-30ml wody i ubijać w trybie II przez kilka sekund.

Additional notes

Możesz urozmaicić majonez poprzez różne wariacje smakowe, dodając ulubione dodatki pod koniec procesu ubijania:

Sos koktajlowy:

30 ml ketchupu, 10 ml whisky lub koniaku i 5 ml sosu Worcestershire

Sos czosnkowy:

2 ząbki czosnku (obranego i wyciśniętego) i łyżeczka papryki w proszku

Zielony sos:

5-6 gałązek posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra)

Sos tatarski:

50 g pokrojonych ogórków konserwowych, 2 łyżki pokrojonych kaparów, 2-3 gałązki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, estragon), i szczypta chili

Sos cytrynowy:

Zastąpić 15 ml octu łyżką cytryny oraz zetrzeć skórkę z połówki cytryny

Sos curry:

1 łyżeczka curry w proszku

Sos chrzanowy:

1 łyżeczka tartego chrzanu

Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 8 servings

  • 45 ml ostrej musztardy
  • 2 żółtka
  • 2 ml soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 300 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 15 ml octu
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption