DYNIOWO – ORZECHOWA KRUSZONKA
Ta dyniowo-orzechowa kruszonka ma wszystkie zalety ciasta dyniowego o smaku orzechowym
Etapy przygotowania
- Przekroić dynię na pół. Wyjąć pestki i obrać ze skóry. Pokroić na ok 15 mm kawałki. Następnie pokroić w kostkę przy użyciu Super Samuraja.
- Obrać cebulę, przekroić na pół i ponownie użyć Super Samuraja do posiekania w kostki.
- Umieścić dynię i pokrojoną cebulę w Ultra Pro 2l, dodać 100 ml wody, przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przez ok 12-14 min, moc 600 W. W połowie gotowania wymieszać całość. Po ugotowaniu odstawić na 2 min.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Pokroić żółty ser na małe kawałki, a następnie przy użyciu Supersonic Rozdrabniacza Extra dodatkowo go posiekać. Dodać mąkę, zmielone orzechy laskowe, małe kawałki masła, sól, pieprz i wymieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji (przypominającą gruboziarnisty piasek). Rada: nie mieszać za długo, w przeciwnym razie konsystencja może się skleić i stać się zwartą masą.
- Odcedzić dynię celem usunięcia nadmiaru wody. Doprawić solą i pieprzem. Następnie pokryć całość masą powstałą w Supersonic Rozdrabniaczu Extra.
- Piec bez przykrycia przez ok. 20-25 min.
Dodatkowe informacje
Jak wykorzystać pozostałe nasiona dyni
Poniższe 5 przepisów, jako pomysł wykorzystania pestek dyni są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i zapobiegają marnowaniu żywności w ramach idei #NoTimeToWaste
· Na sałatkę: Na wierzch ulubionej sałatki dodaj prażone pestki dyni.
· Do smoothie: Biorąc pod uwagę dużą wartość odżywczą pestek dyni dodaj je do ulubionego smoothie surowe bądź prażone.
· Jako dodatek do pieczenia chleba: Dodaj pestki dyni do swojego ulubionego, własnoręcznie pieczonego, domowego chIeba.
· Dodatek do granoli: Granola jest idealną i pożywną przekąską o każdej porze roku i dobrze się komponuje nie tylko z suszonymi owocami, ale też nasionami.
· Do dekoracji dań i potraw: Nasiona dyni możemy wykorzystać jako dekorację posiłków i aby efektownie prezentowały się na InstagramieJ.
Dla 6 porcji
- 1.5 kg dyni
- 1 cebula
- 100 ml wody
- 40 g sera typu Emmentaler lub innego równie twardego
- 70 g mąki uniwersalnej
- 70 g mielonych orzechów laskowych
- 70 g masła
- Sól i pieprz