Wstecz
EKSPRESOWA CUKINIA NAPOLITANA
Etapy przygotowania
- Połączyć pomidory, szalotkę, czosnek, sól i pieprz w Micro Nova Dzbanku 1l. Przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej ustawionej na 600W przez 3 minuty, mieszając w połowie gotowania.
- Używając Fusion Mini Spiralki z końcówką do spaghetti, zrobić spaghetti z cukinii, a następnie pociąć bazylię na cienkie paski za pomocą Nożyc.
- Do sosu pomidorowego w Micro Nova Dzbanku 1l dodać cukinię i bazylię, przy użyciu Neo Szczypiec wymieszać całość.
- Przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 600W na 2 minuty 30 sekund – do 4 minut, w zależności od pożądanego stopnia ugotowania cukinii. Odstawić na 1 minutę.
- Podawać z oliwą z oliwek, startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: W przypadku makaronu al dente, gotować krócej. By uzyskać miękki makaron, gotować dłużej.
Składniki
Dla 1 porcji
- 150 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
- 15 g szalotki lub zielonej cebulki (posiekanych)
- 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty)
- Sól i pieprz
- 1 cukinia średnia (300 g)
- 6 listków bazylii
- 10 ml oliwa z oliwek (do podania) (opcjonalnie)
- Starty parmezan do podawania (opcjonalnie)