Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Filet z kurczaka Saltimbocca z szynką parmeńską i mozzarellą

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
35 min
trudność
średni
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min

Klasyczne danie kuchni włoskiej, filet z kurczaka z szynką parmeńską i serem mozzarella. Danie główne, idealne na rodzinny obiad i spotkania z najbliższymi.

Etapy przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 250°C.
  2.  Pokrój mozzarellę na cienkie plasterki, co najmniej 12 plastrów z każdej kulki.
  3. Połóż jeden filet z kurczaka na płasko i ułóż na nim kilka liści bazylii.
  4. Połóż 3 lub 4 plasterki mozzarelli na kurczaka, przykryj plastrem szynki parmeńskiej i delikatnie rozwałkuj mięso, umieść całość w UltraPro 2L.
  5. Dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść dodatkowy plasterek mozzarelli na każdym filecie. 
  6. Przykryj i piecz w piekarniku przez 15 min.
  7. Zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
  8. Serwuj natychmiast.

Dodatkowe informacje

Od przygotowania do podania dania to zaledwie 35 minut. Zaskocz swoją rodzinę rozgrzewającym kurczakiem Saltimboccą. Niech ten zimowy czas będzie najpiękniejszym momentem w roku.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 2 kulki mozzarelli
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 1 garść listków bazylii
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól i pieprz do smaku
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL