Wstecz
Filet z kurczaka Saltimbocca z szynką parmeńską i mozzarellą
Klasyczne danie kuchni włoskiej, filet z kurczaka z szynką parmeńską i serem mozzarella. Danie główne, idealne na rodzinny obiad i spotkania z najbliższymi.
Etapy przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 250°C.
- Pokrój mozzarellę na cienkie plasterki, co najmniej 12 plastrów z każdej kulki.
- Połóż jeden filet z kurczaka na płasko i ułóż na nim kilka liści bazylii.
- Połóż 3 lub 4 plasterki mozzarelli na kurczaka, przykryj plastrem szynki parmeńskiej i delikatnie rozwałkuj mięso, umieść całość w UltraPro 2L.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie umieść dodatkowy plasterek mozzarelli na każdym filecie.
- Przykryj i piecz w piekarniku przez 15 min.
- Zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
- Serwuj natychmiast.
Dodatkowe informacje
Od przygotowania do podania dania to zaledwie 35 minut. Zaskocz swoją rodzinę rozgrzewającym kurczakiem Saltimboccą. Niech ten zimowy czas będzie najpiękniejszym momentem w roku.
Składniki
Dla 6 porcji
- 2 kulki mozzarelli
- 6 filetów z piersi kurczaka
- 1 garść listków bazylii
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- sól i pieprz do smaku