Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Francuski Burger Cebulowy

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
2:32 godziny
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
czas oczekiwania
1:10 godziny
Czas gotowania
1:12 godziny

Etapy przygotowania

  1. W średniej misce połącz mieloną wołowinę, przyprawy do zupy cebulowej, sos Worcestershire i sól. Pozostaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę, pamiętając o osiągnięciu temperatury pokojowej przed smażeniem.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę, dopraw solą i podsmaż na oleju. Dolej bulion wołowy, zmniejsz ogień do małego i smaż ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zrumieni i skarmelizuje.
  3. W ciągu ostatnich 5-10 minut karmelizacji, dodaj na patelnię ocet balsamiczny. Wyłącz ogień i włóż cebulę do osobnego pojemnika. Poczekaj, aż patelnia ostygnie, a następnie dokładnie ją wyczyść.
  4. Równomiernie podziel mieloną wołowinę na 6 równych porcji i uformuj kotlety za pomocą Praski do hamburgerów.
  5. Postaw czystą, dużą patelnię na średnim ogniu, w razie potrzeby dodając niewielką ilość oleju. Na patelnię włóż 3 kotlety burgerowe i smaż przez 2-3 minuty.* Obróć kotleciki, znowu smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj pokrojony ser na wierzch, przykryj patelnię i smaż przez 1 minutę. Dostosuj czas smażenia według potrzeb, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi kotletami.
  6. Zdejmij burgery z patelni i odstaw na 5-10 minut przed podaniem.
  7. Gdy burgery odpoczywają, do małej miski dodaj majonez, musztardę i starty czosnek, potem wymieszaj.
  8. Nałóż sos na bułki burgerowe, połóż kotelty, dodaj karmelizowaną cebulę i inne dodatki.

Dodatkowe informacje

*Sprawdź temperaturę wewnętrzną, aby dowiedzieć się, czy burger jest już taki, jak lubisz!

I pamiętaj, aby zdjąć burgery z patelni na chwilę przed osiągnięciem żądanej temperatury, ponieważ temperatura wewnętrzna będzie nadal rosła po smażeniu.

Medium rare: 130°

Medium: 140°

Medium well: 150°

Well done: 160°

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 6 porcji

  • 680 g mielonej wołowiny
  • 30 g Mieszanki przypraw do zupy cebulowej
  • 15 ml sosu Worcestershire
  • 2 ml soli

Karmelizowana Cebula

  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże słodkie cebule
  • 2 ml soli
  • 60 ml rosołu wołowego
  • 15 ml octu balsamicznego

Majonez ala dijon

  • 75 g majonezu
  • 30 ml musztardy Dijon
  • 1 duży ząbek czosnku

Do podania

  • Podgrzane bułki burgerowe typu brioche
  • Dowolny ser w plasterkach
  • Gotowany boczek, sałata, pomidor (opcjonalnie)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL