Wstecz
GIARDINIERA
Etapy przygotowania
- Dokładnie umyć wszystkie warzywa.
- Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w paski*.
- Pokroić zieloną fasolkę, selera i marchewkę na małe kawałki.
- Włożyć wszystkie warzywa do Słoja 3l do marynowania. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać liście laurowe, cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią warzywa. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć pokrywą do marynowania.
- Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Giardiniera jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia ogórków, papryki i cebuli (grubość 2)
Składniki
Dla 10 porcji
- 1 ogórek
- 200 g zółtej papryki
- 200 g zielonej papryki
- 200 g białej cebuli
- 200 g zielonej fasolki
- 200 g selera
- 200 g marchewki
- 200 g różyczek kalafiora
- 100 g łuskanego groszku
Zalewa
- 500 ml wody
- 6 liści laurowych
- 60 g cukru granulowanego
- 75 g soli kamiennej lub gruboziarnistej
- 1 l białego octu (7% kwasu)