Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

GIARDINIERA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Dokładnie umyć wszystkie warzywa.
  2. Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w paski*.
  3. Pokroić zieloną fasolkę, selera i marchewkę na małe kawałki.
  4. Włożyć wszystkie warzywa do Słoja 3l do marynowania. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  5. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać liście laurowe, cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią warzywa. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć pokrywą do marynowania.
  8. Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Giardiniera jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia ogórków, papryki i cebuli (grubość 2)

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1 ogórek
  • 200 g zółtej papryki
  • 200 g zielonej papryki
  • 200 g białej cebuli
  • 200 g zielonej fasolki
  • 200 g selera
  • 200 g marchewki
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 100 g łuskanego groszku

Zalewa

  • 500 ml wody
  • 6 liści laurowych
  • 60 g cukru granulowanego
  • 75 g soli kamiennej lub gruboziarnistej
  • 1 l białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL