Wstecz
Idealnie mięciutkie bułki do burgerów
Przepis na mięciutkie i puszyste bułki do burgerów. Z powodzeniem przekroisz je po upieczeniu i wypełnisz ulubionymi dodatkami. Przygotowanie bułek to tylko 45 minut. Idealne do mrożenia i przechowywania.
Etapy przygotowania
- Wlej wodę i mleko do rondelka. Gotuj przez 1-2 minuty, aż płyn będzie letni. Rozpuść w nim pokruszone drożdże.
- Wszystkie pozostałe składniki ciasta wraz z rozpuszczonymi drożdżami dodaj do Miski do ciasta 2 l i ugnieć na gładkie ciasto, aż oddzieli się od miski. Zamknij miskę i pozwól ciastu urosnąć przez 20-30 minut lub do momentu, gdy pokrywka otworzy się z „hukiem”.
- Ponownie zagnieć ciasto, podziel na cztery równe części, uformuj bułeczki i ułóż na Silikonowej Macie Premium, a następnie na zimnej kratce piekarnika.
- Pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką w piekarniku nagrzanym do 50°C przez ok. 15-20 minut. Wyjmij kratkę z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz bułeczki przez ok. 25 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij bułeczki z piekarnika, posmaruj białkiem i posyp makiem lub sezamem. Następnie dokończ proces pieczenia.
Dodatkowe informacje
Dzięki tym wybornym bułkom do burgerów szybko zapomnisz o fast foodach. Jesteśmy pewni, że nie raz wrócisz do tego przepisu, aby móc zaserwować Twoim bliskim wyborne, domowe burgery.
Wskazówka: Zostały Ci dodatkowe porcje? Zamroź je na następny raz! Przechowuj bułki w Pojemniku do mrożenia 1.1 l i rozmrażaj, gdy znów najdzie Cię ochota na coś pysznego.
Składniki
Dla 4 porcji
Ciasto
- 75 ml wody
- 75 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 375 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 75 g miękkiego masła
Posypka
- 1 białko
- mak lub sezam