Wstecz
Jajko czy kurka?
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 150°C.
- Pokrój kurczaka na małe kawałki, podziel na dwie porcje i każdą rozdrobnij w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra.
- Do rozdrabniacza dodaj całość rozdrobnionego kurczaka, białka i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj śmietanę i mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól i pieprz. Ponownie wymieszaj.
- Formę do pieczenia Silikonowy Kokon ułóż na zimnej kratce z piekarnika. Zawartość Rozdrabniacza podziej równe części i wypełnij nimi wgłębienia silikonowej formy. Za pomomocą Mini Silikonowej Łyżki wymieszaj masę we wgłebieniach formy by pozbyć się bąbelków powietrza.
- Umieść kratkę wraz z Silikonowym Kokonem na dolnej półce piekarnika i piecz przez około 20 minut. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjmij upieczoną masę z formy.
- Za pomocą Kuchcika Plus ubij żółtko z musztardą, szafranem, solą i pieprzem. Następnie poprzez lejek w pokrywie Kuchcika dodawaj olej ciągle mieszając. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Za pomocą Dekoratora Tuba nakładaj na upieczną masę majonez tak, by wyglądał jak żółtko na białku jajka. Podawaj z zieloną sałatą i chlebem tostowym.
Składniki
Dla 4 porcji
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 białek
- 150 ml śmietany 30-36%, schłodzonej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonego bialego pieprzu
- 1 żółtko
- 2 łyżki musztardy
- 1 szczypta szafranu
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- Zielona sałata i chleb tostowy do podania