Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Jajko czy kurka?

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
50 min
trudność
średni
czas przygotowania
20 min
czas oczekiwania
10 min
Czas gotowania
20 min

Etapy przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 150°C.
  2. Pokrój kurczaka na małe kawałki, podziel na dwie porcje i każdą rozdrobnij w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra.
  3. Do rozdrabniacza dodaj całość rozdrobnionego kurczaka, białka i wymieszaj dokładnie.
  4. Dodaj śmietanę i mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj sól i pieprz. Ponownie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia Silikonowy Kokon ułóż na zimnej kratce z piekarnika. Zawartość Rozdrabniacza podziej równe części i wypełnij nimi wgłębienia silikonowej formy. Za pomomocą Mini Silikonowej Łyżki wymieszaj masę we wgłebieniach formy by pozbyć się bąbelków powietrza.
  6. Umieść kratkę wraz z Silikonowym Kokonem na dolnej półce piekarnika i piecz przez około 20 minut. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjmij upieczoną masę z formy.
  7. Za pomocą Kuchcika Plus ubij żółtko z musztardą, szafranem, solą i pieprzem. Następnie poprzez lejek w pokrywie Kuchcika dodawaj olej ciągle mieszając. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Za pomocą Dekoratora Tuba nakładaj na upieczną masę majonez tak, by wyglądał jak żółtko na białku jajka. Podawaj z zieloną sałatą i chlebem tostowym.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 białek
  • 150 ml śmietany 30-36%, schłodzonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonego bialego pieprzu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szczypta szafranu
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • Zielona sałata i chleb tostowy do podania
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL