Wstecz
Kaszka z jagodami i orzechami pekan
Etapy przygotowania
- Przepłucz komosę ryżową przy użyciu sitka (np. Sitka Shinua).
- W Ryzowym garnuszku Maxi połącz komosę ryżową i wodę, a następnie przykryj i gotuj w kuchence mikrofalowej przez 13 minut z mocą 600 watów. Odstaw na 10 minut. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki (np. Neo silikonowej Łyżki).
- W Dzbanku Micro Nova 1L wymieszaj mrożone borówki z agawą lub miodem i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty z mocą 600 W, po upływie połowy czasu zamieszaj.
- Gotową kaszkę z komosy ryżowej podawaj na ciepło z jagodami i orzechami pekan.
Dodatkowe informacje
(*) Orzechy pekan można zastąpić orzechami nerkowca lub piniowymi, w zależności od upodobań.
QUINOA zawiera dużą ilość białka. Zawiera też wiele minerałów, w tym mangan, korzystny dla tkanek, chrząstek i kości.
Składniki
Dla 2 porcji
- 80 g komosy ryżowej (quinoa)
- 250 ml wody
- 125 ml mleka kokosowego
- 120 g mrożonych borówek
- 45 ml syropu z agawy lub miodu
- 40 g orzechów pekan*