Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

KAWA PARZONA NA ZIMNO KONCENTRAT

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
17 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
5 min
czas oczekiwania
12 min

Etapy przygotowania

  1. Umieść metalowy filtr w Kawowej Karafce. Wsyp do filtra kawę aż do linii wskazującej na koncentrat (115-125 g/25-27łyżek).
  2. Powoli nalewaj wodę w temperaturze 1°C – 25°C. Pozwól wodzie opaść na dno karafki przed dodaniem kolejnej porcji wody. Zapobiegnie to przepełnieniu filtra. Napełnij karafkę do linii napełnienia wodą (gdzie stykają się filtr metalowy z lejkiem z tworzywa sztucznego).
  3. Wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
  4. Wyciągnij filtr i wyrzucić jego zawartość.
  5. Podając kawę wymieszaj ją z wodą, mlekiem, kostkami lodu lub innymi wybranymi dodatkami.

Dodatkowe informacje

WSKAZÓWKA: Najlepiej rozcieńczać kawę na filiżankę, a nie całą karafkę. Pozwoli to dłużej zachować świeżość kawy.

WSKAZÓWKA: Możesz zamrozić resztki zimnego koncentratu kawy w Lodowcu i użyć kawowych mrożonych kostek do innych napojów.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 125 g średnio mielonej kawy
  • filtrowana woda
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL