Wstecz
Klopsiki z serem
Etapy przygotowania
- Zetrzyj parmezan za pomocą Tarki Grate N Store.
- Rozdrobnij cebulę i czosnek.
- Do miski dodaj zmielonego kurczaka, parmezan, cebulę i czosnek, bułkę tartą, włoską przyprawę ziołową i roztrzepane jajko, a następnie wymieszaj do połączenia.
- Dodaj bułkę tartą, przyprawy, jajko i parmezan do mieszanki z kurczakiem i wymieszaj do połączenia.
- Uformuj mięso w okrągłe kulki równej wielkości, a następnie umieść w Micro Szybkowarze. Przykryj sosem marinara, a następnie szczelnie zamknij. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 15 minut z mocą 900 W.
- Wyjmij z kuchenki mikrofalowej i odstawić z założoną pokrywą, aż wskaźnik ciśnienia spadnie, ok. 10 minut, a następnie odblokuj i zdejmij pokrywę. Sprawdź, czy temperatura wewnętrzna klopsików osiągnęła 75°C.
- Podawaj na ciepło, posypane parmezanem.
Składniki
Dla 4 porcji
- 150 g 150 g parmezanu (plus więcej do podania)
- 0.5 średnia cebula (obrana i pokrojona w ćwiartki)
- 2 ząbki czosnku (obrane)
- 450 g mielonego mięsa z kurczaka
- 85 g bułki tartej (±¾ szklanki)
- 15 ml włoskiej przyprawy ziołowej (±1 łyżka)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 710 ml sosu marinara (±3 szklanki)