
Wstecz
Kruche ciasteczka
Etapy przygotowania
- Utrzyj masło i cukier w Misce do ciasta Plus 2L. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj do masy drobno posiekane orzechy, mąkę i sól i mieszaj, aż uzyskasz spójne ciasto. Zamknij i wstaw do lodówki na 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Porcjuj ciasto na kulki wielkości 15 ml / ±1 łyżka*. Każdą porcję ciasta ułóż na lekko naoliwionej blasze do pieczenia**.
- Piecz przez 20-22 minuty. Odstaw na 10 min.
- Opcjonalnie: Wsyp cukier puder do Miski do ciasta Plus 1l i każde lekko ciepłe ciasteczko obtocz w cukrze pudrze, aż do całkowitego pokrycia.
Dodatkowe informacje
WSKAZÓWKI:
* Użyj Multi Łyżki, aby zrobić równej wielkości ciasteczka w krótkim czasie!
** Silikonowa Mata Premium jest idealna do tego przepisu! Jeśli jej używasz, nie smaruj formy olejem ani tłuszczem.

Składniki
Dla 20 porcji
- 110 g masła niesolonego
- 60 g cukru
- 2 ml ekstraktu waniliowego
- 60 g orzechów do wyboru (pekan, orzech włoski, migdał....)
- 125 g mąki
- soli
- 30 g cukru pudru