Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:55 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
25 min
czas oczekiwania
30 min
Czas gotowania
1 godziny

Etapy przygotowania

  1. Wymieszać mąkę, masło, cukier i jajko w Misce do ciasta 3l, zagnieść kruche ciasto. Powstałe ciasto umieścić w misce Niezbędna Trójka 600 ml i odstawić na 30 minut.
  2. Za pomocą Wałka do ciasta rozwałkować ciasto, a następnie wyłożyć nim formę do pieczenia ( o średnicy około 28 cm).
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C, z funkcją pieczenia góra/dół i podpiec ciasto przez 15 minut. Następnie odstawić do ostudzenia.
  4. Obrać rabarbar, pokroić go na kawałki i wymieszać z cukrem oraz skrobią.
  5. Rozprowadzić równomiernie rabarbar na podpieczonym cieście i piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.
  6. W międzyczasie ubić jajka z połową cukru w Kuchciku lub Kuchciku Plus na I biegu aż do uzyskania prawie sztywnej piany. Dodać drugą połowę cukru i dalej ubijać. Następnie przestawić bieg II i ubijać aż masa stanie się delikatnie błyszcząca. .
    Opcjonalnie: pokroić liście mięty w paski i dodać do białek, aby nadać bezie orzeźwiającego smaku.
  7. Przy użyciu Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić bezę na cieście i piec przez kolejne 15-20 minut.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie serwować, delektując się smakiem.

Dodatkowe informacje

Kruchość, chrupkość, soczystość, słodkość – a to wszystko w jednym kęsie ciasta. Zaprzyjaźnij się z jednym z najpopularniejszych składników wiosennego sezonu, jakim jest rabarbar. To wszechmocne warzywo niezależnie od tego, czy zakupione w markecie lub na bazarku, czy pochodzące z przydomowej uprawy jest ucztą dla podniebienia, w tym harmonijnym połączeniu tego słodkiego rabarbaru z kruchą bezą. Te niewiarygodne doznania jakich doświadczysz podczas zjedzenia jednego kawałka, natychmiast skłonią Cię do ukrojenia kolejnego, zanim skończysz ten pierwszy!

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 12 porcji

    Kruche ciasto

    • 300 g mąki
    • 190 g masła
    • 100 g cukru
    • 1 jajko

    Masa

    • 1 kg rabarbaru
    • 35 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    • 100 g cukru

    Beza

    • 5 białek
    • 250 g cukru
    • 2 gałązki mięty (opcjonalnie)
    Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
    Pokaż
    • Szybka dostawa
    • Ochrona kupujących & ochrona danych
    • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL