Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
1:26 godziny
trudność
średni
czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
1 godzina

Etapy przygotowania

  1. Wymieszać mąkę, masło, cukier i jajko w Misce do ciasta 3l, zagnieść kruche ciasto. Powstałe ciasto umieścić w misce Niezbędna Trójka 600 ml i odstawić na 30 minut.
  2. Za pomocą Wałka do ciasta rozwałkować ciasto, a następnie wyłożyć nim formę do pieczenia ( o średnicy około 28 cm).
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C, z funkcją pieczenia góra/dół i podpiec ciasto przez 15 minut. Następnie odstawić do ostudzenia.
  4. Obrać rabarbar, pokroić go na kawałki i wymieszać z cukrem oraz skrobią.
  5. Rozprowadzić równomiernie rabarbar na podpieczonym cieście i piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.
  6. W międzyczasie ubić jajka z połową cukru w Kuchciku lub Kuchciku Plus na I biegu aż do uzyskania prawie sztywnej piany. Dodać drugą połowę cukru i dalej ubijać. Następnie przestawić bieg II i ubijać aż masa stanie się delikatnie błyszcząca. .
    Opcjonalnie: pokroić liście mięty w paski i dodać do białek, aby nadać bezie orzeźwiającego smaku.
  7. Przy użyciu Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić bezę na cieście i piec przez kolejne 15-20 minut.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie serwować, delektując się smakiem.

Dodatkowe informacje

Kruchość, chrupkość, soczystość, słodkość – a to wszystko w jednym kęsie ciasta. Zaprzyjaźnij się z jednym z najpopularniejszych składników wiosennego sezonu, jakim jest rabarbar. To wszechmocne warzywo niezależnie od tego, czy zakupione w markecie lub na bazarku, czy pochodzące z przydomowej uprawy jest ucztą dla podniebienia, w tym harmonijnym połączeniu tego słodkiego rabarbaru z kruchą bezą. Te niewiarygodne doznania jakich doświadczysz podczas zjedzenia jednego kawałka, natychmiast skłonią Cię do ukrojenia kolejnego, zanim skończysz ten pierwszy!

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla orcji

  • 300 g mąki
  • 190 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 kg rabarbaru
  • 35 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 2 gałązki mięty (opcjonalnie)
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL