Be a Hostess
Back

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ

Add to my recipes
total time
1:26 hours
difficulty
average
preparation time
25 min
cooking time
1 hour

Preparation steps

  1. Wymieszać mąkę, masło, cukier i jajko w Misce do ciasta 3l, zagnieść kruche ciasto. Powstałe ciasto umieścić w misce Niezbędna Trójka 600 ml i odstawić na 30 minut.
  2. Za pomocą Wałka do ciasta rozwałkować ciasto, a następnie wyłożyć nim formę do pieczenia ( o średnicy około 28 cm).
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C, z funkcją pieczenia góra/dół i podpiec ciasto przez 15 minut. Następnie odstawić do ostudzenia.
  4. Obrać rabarbar, pokroić go na kawałki i wymieszać z cukrem oraz skrobią.
  5. Rozprowadzić równomiernie rabarbar na podpieczonym cieście i piec przez kolejne 25 minut w temperaturze 190°C.
  6. W międzyczasie ubić jajka z połową cukru w Kuchciku lub Kuchciku Plus na I biegu aż do uzyskania prawie sztywnej piany. Dodać drugą połowę cukru i dalej ubijać. Następnie przestawić bieg II i ubijać aż masa stanie się delikatnie błyszcząca. .
    Opcjonalnie: pokroić liście mięty w paski i dodać do białek, aby nadać bezie orzeźwiającego smaku.
  7. Przy użyciu Neo Silikonowej Łyżki rozprowadzić bezę na cieście i piec przez kolejne 15-20 minut.
  8. Odstawić do ostygnięcia, a następnie serwować, delektując się smakiem.

Additional notes

Kruchość, chrupkość, soczystość, słodkość – a to wszystko w jednym kęsie ciasta. Zaprzyjaźnij się z jednym z najpopularniejszych składników wiosennego sezonu, jakim jest rabarbar. To wszechmocne warzywo niezależnie od tego, czy zakupione w markecie lub na bazarku, czy pochodzące z przydomowej uprawy jest ucztą dla podniebienia, w tym harmonijnym połączeniu tego słodkiego rabarbaru z kruchą bezą. Te niewiarygodne doznania jakich doświadczysz podczas zjedzenia jednego kawałka, natychmiast skłonią Cię do ukrojenia kolejnego, zanim skończysz ten pierwszy!

Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 12 servings

  • 300 g mąki
  • 190 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 kg rabarbaru
  • 35 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 2 gałązki mięty (opcjonalnie)
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna Lato 2021
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption