Wstecz
Letnia Sałatka Brzoskwiniowa
Przepis na soczystą sałatkę z brzoskwiniami, chrupiącymi grzankami i bekonem.
Etapy przygotowania
- Pokrój brzoskwinie na ćwiartki i posmaruj oliwą z oliwek, posyp cukrem, odrobiną soli i pieprzu z obu stron.
- Kromkę chleba posmaruj oliwą i smaż z dwóch stron na patelni grillowej przez ok. 5 minut.
- Następnie grilluj brzoskwinie na grillowej patelni, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
- Odcedź mozzarellę, umyj i wysusz sałatę oraz rukolę za pomocą Suszarki do sałat.
- Przygotowanie dressingu: rozpuść sól i cukier w occie balsamicznym, następnie dodaj oliwę i wszystko wymieszaj.
- Przełóż sałatę do miski Aloha 450 ml, rozłóż kulki mozzarelli i brzoskwinie, następnie pokrój kromkę w kostkę i dodaj do sałatki.
- Całość polej dressingiem i podawaj od razu.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: Masz ochotę na pożywniejszą wersję sałatki? Szynka parmeńska oraz grillowany boczek idealnie łączą się z powyższymi składnikami.
Składniki
Dla 4 porcji
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 125 g kulek mozzarelli
- połowa zielonej i połowa czerwonej sałaty dębolistnej lub innej
- 50 g rukoli
kromka chleba
- Dressing
- 80 ml octu balsamicznego mango lub zwykłego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek