Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

Letnia Sałatka Brzoskwiniowa

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
20 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min

Przepis na soczystą sałatkę z brzoskwiniami, chrupiącymi grzankami i bekonem.

Etapy przygotowania

  1. Pokrój brzoskwinie na ćwiartki i posmaruj oliwą z oliwek, posyp cukrem, odrobiną soli i pieprzu z obu stron.
  2. Kromkę chleba posmaruj oliwą i smaż z dwóch stron na patelni grillowej przez ok. 5 minut.
  3. Następnie grilluj brzoskwinie na grillowej patelni, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
  4. Odcedź mozzarellę, umyj i wysusz sałatę oraz rukolę za pomocą Suszarki do sałat.
  5. Przygotowanie dressingu: rozpuść sól i cukier w occie balsamicznym, następnie dodaj oliwę i wszystko wymieszaj.
  6. Przełóż sałatę do miski Aloha 450 ml, rozłóż kulki mozzarelli i brzoskwinie, następnie pokrój kromkę w kostkę i dodaj do sałatki.
  7. Całość polej dressingiem i podawaj od razu.

Dodatkowe informacje

Wskazówka: Masz ochotę na pożywniejszą wersję sałatki? Szynka parmeńska oraz grillowany boczek idealnie łączą się z powyższymi składnikami.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 4 porcji

  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 g kulek mozzarelli
  • połowa zielonej i połowa czerwonej sałaty dębolistnej lub innej
  • 50 g rukoli

kromka chleba

  • Dressing
  • 80 ml octu balsamicznego mango lub zwykłego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL