Be a Hostess
Back

ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPREM WŁOSKIM POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ

Add to my recipes
total time
52 min
difficulty
average
preparation time
20 min
cooking time
32 min

Preparation steps

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
  2. Obrane szalotki i czosnek posiekać w Rozdrabniaczu Plus.
  3. Koper włoski poszatkować na plastry przy pomocy Multi Szatkownicy, umieścić na dnie Ultra Pro 3,5 l razem z szalotkami i czosnkiem, dodać 100 ml wody, przykryć. Pokrywą 800 ml i gotować w kuchence mikrofalowej przez 6 minut, moc 600 W.
  4. Odstawić na 2 minuty, wymieszać przy pomocy Neo Silikonowej Łyżki i gotować w kuchence mikrofalowej przez kolejne 6 minut. Odcedzić przy pomocy Maximilian Sita. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
  5. Zdjąć skórę z łososia i pokroić go na cienkie plastry przy użyciu Universal Noża do filetowania.
  6. W Extra Szefie umieścić parmezan, mąkę, bułkę tartą, masło pokrojone na małe kawałki i wymieszać składniki, aż domomentu uzyskania sypkiej masy (nie należy zbyt długo łączyć ze sobą składników, aby nie powstało z nich zwarte ciasto).
  7. W Ultra Pro 3,5 l ułożyć warstwami koper włoski, łososia, tak aby na wierzchu została warstwa kopru włoskiego. Polać danie oliwą z oliwek, przykryć je panierką przygotowaną w Extra Szefie.
  8. Piec w piekarniku pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200°C.
  9. Odstawić na 5 minut przed podaniem.
Add to my recipes Print recipe

Ingredients

For 8 servings

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 kg kopru włoskiego
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz
  • 800 g surowego łososia
  • 60 g tartego parmezanu
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g bułki tartej
  • 100 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień Zima 2021 / 2022
Show me
Payment Methods
Shipping
Secure shopping
  • Fast delivery
  • Buyer Protection & data protection
  • Secure payment with SSL encryption