Wstecz
ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPREM WŁOSKIM POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ
Etapy przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
- Obrane szalotki i czosnek posiekać w SuperSonic Rozdrabniaczu.
- Koper włoski poszatkować na plastry przy pomocy Multi Szatkownicy, umieścić na dnie Ultra Pro 3,5l razem z szalotkami i czosnkiem, dodać 100 ml wody, przykryć. Pokrywą 800 ml i gotować w kuchence mikrofalowej przez 6 minut, moc 600 W.
- Odstawić na 2 minuty, wymieszać przy pomocy Neo Silikonowej Łyżki i gotować w kuchence mikrofalowej przez kolejne 6 minut. Odcedzić przy pomocy Maximilian Sita. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
- Zdjąć skórę z łososia i pokroić go na cienkie plastry przy użyciu Universal Noża do filetowania.
- W SuperSonic Rozdrabniaczu Extra umieścić parmezan, mąkę, bułkę tartą, masło pokrojone na małe kawałki i wymieszać składniki, aż do momentu uzyskania sypkiej masy (nie należy zbyt długo łączyć ze sobą składników, aby nie powstało z nich zwarte ciasto).
- W Ultra Pro 3,5l ułożyć warstwami koper włoski, łososia, tak aby na wierzchu została warstwa kopru włoskiego. Polać danie oliwą z oliwek, przykryć je panierką przygotowaną w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra.
- Piec w piekarniku pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200°C.
- Odstawić na 5 minut przed podaniem.
Składniki
Dla 8 porcji
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 ,5 kg kopru włoskiego
- 100 ml wody
- sól i pieprz
- 800 g surowego łososia
- 60 g tartego parmezanu
- 60 g mąki pszennej
- 60 g bułki tartej
- 100 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek