Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z KOPREM WŁOSKIM POD CHRUPIĄCĄ PANIERKĄ

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
52 min
trudność
średni
czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
32 min

Etapy przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
  2. Obrane szalotki i czosnek posiekać w SuperSonic Rozdrabniaczu.
  3. Koper włoski poszatkować na plastry przy pomocy Multi Szatkownicy, umieścić na dnie Ultra Pro 3,5l razem z szalotkami i czosnkiem, dodać 100 ml wody, przykryć. Pokrywą 800 ml i gotować w kuchence mikrofalowej przez 6 minut, moc 600 W.
  4. Odstawić na 2 minuty, wymieszać przy pomocy Neo Silikonowej Łyżki i gotować w kuchence mikrofalowej przez kolejne 6 minut. Odcedzić przy pomocy Maximilian Sita. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
  5. Zdjąć skórę z łososia i pokroić go na cienkie plastry przy użyciu Universal Noża do filetowania.
  6. W SuperSonic Rozdrabniaczu Extra umieścić parmezan, mąkę, bułkę tartą, masło pokrojone na małe kawałki i wymieszać składniki, aż do momentu uzyskania sypkiej masy (nie należy zbyt długo łączyć ze sobą składników, aby nie powstało z nich zwarte ciasto).
  7. W Ultra Pro 3,5l ułożyć warstwami koper włoski, łososia, tak aby na wierzchu została warstwa kopru włoskiego. Polać danie oliwą z oliwek, przykryć je panierką przygotowaną w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra.
  8. Piec w piekarniku pod przykryciem 20 minut w temperaturze 200°C.
  9. Odstawić na 5 minut przed podaniem.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 8 porcji

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ,5 kg kopru włoskiego
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz
  • 800 g surowego łososia
  • 60 g tartego parmezanu
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g bułki tartej
  • 100 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL