Wstecz
MAŁE WIELKANOCNE GNIAZDA
Etapy przygotowania
- Wlać mleko do Micro Nova Dzbanka 1l i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund przy mocy 800 W.
- Rozdrobnić drożdże i wymieszać je z mlekiem. Dodać 1 łyżeczkę cukru.
- Do Miski do Ciasta Plus 3,5L wsypać przesianą mąkę. Zrobić zagłębienie w środku i rozsmarować cukier waniliowy, cukier, sól, skórkę z cytryny i zmiękczone masło wokół krawędzi.
- Wlać mieszankę drożdży do środka zagłębienia. Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zamknąć pokrywę miski i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Będziesz wiedzieć, że jest gotowe, gdy pokrywka się otworzy (odskoczy)!
- Włączyć piekarnik i podgrzać go do temperatury 200°C.
- Wyrobić ponownie ciasto i podzielić je na sześć małych i równych porcji. Zagnieść każdą porcję ciasta ponownie i podzielić ją na pół. Uformować każdą z nich w pasma i skręcić je w sznurek. Zrobić to samo z innymi porcjami. Więc na końcu powstanie 6 sznurków.
- Umieścić Formę Silikonowe Krążki na zimnej kratce z piekarnika. Połączyć końce każdego sznurka i umieścić pierścienie w zagłębieniach Silikonowych Krążków. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Ale nie dłużej!
- Posmarować wyrośnięte gniazdka żółtkiem. Posypać cukrem w granulkach i migdałami. Umieść jajko ugotowane na twardo w środku każdego gniazdka.
- Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut, aż staną się złotobrązowe.
- Wyjąć je z piekarnika i pozwolić im trochę ostygnąć. Wyciągnąć je z Formy Silikonowe Krążki, położyć na talerzu i umieść jajko pośrodku. Gotowe! Masz kilka pięknych Małych Gniazdek Wielkanocnych.
Dodatkowe informacje
Wskazówka: Ugotowane jajko można zastąpić pisanką po upieczeniu.
Składniki
Dla 6 porcji
Gniazdka -ciasto
- 20 g drożdży
- 125 ml mleka
- 75 g cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 0.5 łyżki skórki cytryny
- 40 g masła
- 1 żółtko jaja
Na niespodzianki/zdobienia gniazdek
- Cukier granulowany
- Płatki migdałowe
- 6 jaj