Wstecz
Malinowo-kokosowe kulki energetyczne
Etapy przygotowania
- Umieść pozbawione pestek daktyle w Micro Nova Dzbanku 1 L lub w misce przystosowanej do kuchenki mikrofalowej i napełnij wodą, aż daktyle będą przykryte. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty z mocą 900 W. Odstaw na 5 minut lub do momentu, aż daktyle zmiękną.
- Umieść płatki owsiane w SuperSonic Rozdrabniaczu Extra wyposażonym w ostrze. Przykryj i pociągaj za sznurek aż do całkowitego rozdrobnienia. Dodaj mrożone maliny, przykryj i pociągnij za sznurek, aż dobrze się połączą. Przełóż do osobnej miski.
- Odsącz daktyle i dodaj do podstawy rozdrabniacza. Przykryj i pociągnij za sznurek, aż daktyle zostaną posiekane.
- Dodaj malinową mieszankę płatków owsianych z powrotem do rozdrabniacza, wraz ze zmielonym siemieniem lnianym i mąką kokosową. Przykryj i pociągnij za przewód, aż składniki dobrze się połączą. Zdejmij pokrywę i ostrze, a następnie wymieszaj silikonową szpatułką (np. Neo Silikonową Łyżką), do całkowitego połączenia. Odstaw na 5 minut.
- Umieść wiórki kokosowe w małej misce.
- Za pomocą łyżki stołowej nabierz malinową mieszankę daktylową i uformuj kulkę, tocząc ją w dłoniach. Następnie obtoczyć kulkę w wiórkach kokosowych, aż do całkowitego pokrycia. Umieść w pojemniku i powtórz czynność z pozostałą masą.
- Przechowuj w lodówce lub zabierz ze sobą w podróż w The Ultimate Silikonowej Torbie Małej 540ml.
Składniki
Dla 15 porcji
- 75 g daktyli bez pestek
- 100 g płatków owsianych
- 100 g malin mrożonych
- 25 g zmielonego siemienia lnianego
- 30 ml mąki kokosowej
- 20 g wiórków kokosowych