Wstecz
Marchewkowe jajeczka z kremowym serkiem
Etapy przygotowania
- Nastaw piekarnik na 180˚C bez termoobiegu.
- Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je za pomocą NEO Tarki.
- W Candy Plus 1,25l wymieszaj mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól, olej i jajka za pomocą NEO Trzepaczki Pionowej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj starte marchewki i wymieszaj ponownie.
- Silikonowy Kokon ułóż na zimnej kratce z piekarnika. Zawartość Candy Plus 1,25l nałóż po równo do wgłębień silikonowej formy.
- Umieść kratkę wraz z Silikonowym Kokonem na dolnej półce piekarnika i piecz przez około 30 minut. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjmij upieczoną masę z formy.
- W czystym Candy Plus 1,25l wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym za pomocą NEO Trzepaczki Pionowej. Dodaj roztopione masło i wymieszaj ponownie.
- Za pomocą Amazing Noża Ząbkowanego Uniwersalnego przekrój w poprzek połówki marchewkowych jajeczek. Na spody nałóż serek śmietankowy i przykryj górną częścią.
Gotowe jajeczka udekoruj kremowym serkiem.
Składniki
Dla 8 porcji
- 150 g marchewek
- 100 g mąki
- 75 g brązowego cukru
- 0.5 łyżeczka proszku do pieczenia (± 2 ml)
- 1 łyżeczka cynamonu (± 5 ml)
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (± 5 ml)
- soli
- 75 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka (średniej wielkości)
- 100 g serka śmietankowego
- 0.5 łyżeczka łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła, roztopionego