Wstecz
MARYNOWANA KAPUSTA
Etapy przygotowania
- Kapustę* pokroić w paski o grubości 6 mm, a marchewkę* w plasterki o grubości 3 mm.
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć ziarenka kolendry i ziela angielskiego. Dodać kolejno czosnek, marchewkę i kapustę. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać olej oraz ocet i wymieszać do połączenia się składników.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią kapustę. Napełnić do poziomu zwężania się słoika.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do kiszenia.
- Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowana kapusta jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy do szybkiego krojenia kapusty (grubość 6) i marchewki (grubość 3).
Składniki
Dla 10 porcji
- 1 biała kapusta poszatkowana (ok. 1.5 kg)
- 1 średnia marchewka, obrana
- 5 ml ziarenek kolendry
- 4 całe ziarenka ziela angielskiego
- 6 obranych ząbków czosnku
Zalewa
- 2 l wody
- 75 g cukru granulowanego
- 100 g gruboziarnistej soli morskiej
- 50 ml oleju rzepakowego lub canola
- 230 ml białego octu (7% kwasu)