Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANA KAPUSTA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Kapustę* pokroić w paski o grubości 6 mm, a marchewkę* w plasterki o grubości 3 mm.
  2. Do Słoja 3l do marynowania włożyć ziarenka kolendry i ziela angielskiego. Dodać kolejno czosnek, marchewkę i kapustę. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
  3. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać olej oraz ocet i wymieszać do połączenia się składników.
  4. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią kapustę. Napełnić do poziomu zwężania się słoika.
  5. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do kiszenia.
  6. Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  7. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowana kapusta jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy do szybkiego krojenia kapusty (grubość 6) i marchewki (grubość 3).

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1 biała kapusta poszatkowana (ok. 1.5 kg)
  • 1 średnia marchewka, obrana
  • 5 ml ziarenek kolendry
  • 4 całe ziarenka ziela angielskiego
  • 6 obranych ząbków czosnku

Zalewa

  • 2 l wody
  • 75 g cukru granulowanego
  • 100 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 50 ml oleju rzepakowego lub canola
  • 230 ml białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL