Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANA ZIELONA FASOLKA

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Umyć fasolkę, odciąć końce i pokroić na kawałki o długości 10 cm.
  2. Czerwone i zielone papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion*).
  3. Do Słoja 3l do marynowania włożyć pokrojone papryczki chili, pieprz cayenne, czosnek i nasiona kopru.
  4. Ciasno ułożyć zieloną fasolkę w słoiku. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  5. Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać sól. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią fasolkę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
  8. Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowana zielona fasolka jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od

jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

** Można zastąpić 30 g / ±¾ szklanki świeżego kopru.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.5 kg całej zielonej fasolki
  • 5 g ostrej czerwonej papryczki chili
  • 5 g ostrej zielonej papryczki chili
  • 20 ml pieprzu cayenne
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 30 ml całych nasion kopru**

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 l białego octu (7% kwasu)
  • 100 g soli koszernej
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL