Wstecz
MARYNOWANA ZIELONA FASOLKA
Etapy przygotowania
- Umyć fasolkę, odciąć końce i pokroić na kawałki o długości 10 cm.
- Czerwone i zielone papryczki chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion*).
- Do Słoja 3l do marynowania włożyć pokrojone papryczki chili, pieprz cayenne, czosnek i nasiona kopru.
- Ciasno ułożyć zieloną fasolkę w słoiku. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
- Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać sól. Mieszać aż do rozpuszczenia.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią fasolkę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
- Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Marynowana zielona fasolka jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
- Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od
jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.
** Można zastąpić 30 g / ±¾ szklanki świeżego kopru.
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.5 kg całej zielonej fasolki
- 5 g ostrej czerwonej papryczki chili
- 5 g ostrej zielonej papryczki chili
- 20 ml pieprzu cayenne
- 4 obrane ząbki czosnku
- 30 ml całych nasion kopru**
Zalewa
- 1 l wody
- 1 l białego octu (7% kwasu)
- 100 g soli koszernej