Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE MARCHEWKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
47 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
22 min

Etapy przygotowania

  1. Marchewki obrać i pokroić w plasterki** o grubości 1 cm.
  2. Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  3. Dodać marchewki i gotować przez ok. 2 min. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około. 10 min.
  4. Do Słoja 3l na przetwory włożyć nasiona gorczycy i selera.
  5. Wyjąć marchewkę*** z zalewy i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią marchewkę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
  8. Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowane marchewki jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Można użyć mniejszej ilości nasion gorczycy i selera w zależności od upodobań smakowych. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodawać nasiona warstwami, aby nie wszystkie były osadzone na dnie.

** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia marchewki (grubość 3).

*** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć marchewkę z gorącej zalewy.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 3 kg marchewki
  • 60 ml całych nasion gorczycy
  • 30 ml całych nasion selera*

Zalewa

  • 150 ml wody
  • 850 ml białego octu (7% kwasu)
  • 300 g cukru granulowanego
  • 12 ml soli morskiej
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL