Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE MARCHEWKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
33 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
22 min

Etapy przygotowania

  1. Marchewki obrać i pokroić w plasterki** o grubości 1 cm.
  2. Aby przygotować zalewę, gotować wodę i ocet na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  3. Dodać marchewki i gotować przez ok. 2 min. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około. 10 min.
  4. Do Słoja 3l na przetwory włożyć nasiona gorczycy i selera.
  5. Wyjąć marchewkę*** z zalewy i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią marchewkę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
  8. Przechowywać słój w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowane marchewki jest gotowa w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Można użyć mniejszej ilości nasion gorczycy i selera w zależności od upodobań smakowych. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodawać nasiona warstwami, aby nie wszystkie były osadzone na dnie.

** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia marchewki (grubość 3).

*** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć marchewkę z gorącej zalewy.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 10 porcji

  • 3 kg marchewki
  • 60 ml całych nasion gorczycy
  • 30 ml całych nasion selera*

Zalewa

  • 150 ml wody
  • 850 ml białego octu (7% kwasu)
  • 300 g cukru granulowanego
  • 12 ml soli morskiej
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Wiosna - Lato 2023
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL