Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE PIECZARKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
30 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
14 min

Etapy przygotowania

  1. Usunąć szypułki z pieczarek i umyć kapelusze.
  2. Pokroić cebulę w krążki o grubości 5 mm*.
  3. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać pozostałe składniki zalewy. Mieszać aż do połączenia i rozpuszczenia składników.
  4. Do zalewy dodać pieczarki i gotować przez ok. 3-4 min.
  5. Do Słoja 3l na przetwory włożyć ząbki czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę.
  6. Wyjąć pieczarki z zalewy** i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pieczarki. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  8. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
  9. Przechowywać nieotwarty słój do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  10. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowane pieczarki są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)

** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć pieczarki z gorącej zalewy.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 10 porcji

  • 2.4000000953674 kg pieczarek
  • 1 obrana cebula (±120 g)
  • 10 obranych ząbków czosnku

Zalewa

  • 600 ml wody
  • 100 ml białego octu (7% kwasu)
  • 40 ml oleju rzepakowego lub canola
  • 40 g soli koszernej
  • 30 g cukru granulowanego
  • 5 ml ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL