Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE PIECZARKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
44 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
14 min

Etapy przygotowania

  1. Usunąć szypułki z pieczarek i umyć kapelusze.
  2. Pokroić cebulę w krążki o grubości 5 mm*.
  3. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać pozostałe składniki zalewy. Mieszać aż do połączenia i rozpuszczenia składników.
  4. Do zalewy dodać pieczarki i gotować przez ok. 3-4 min.
  5. Do Słoja 3l na przetwory włożyć ząbki czosnku i pokrojoną w plasterki cebulę.
  6. Wyjąć pieczarki z zalewy** i włożyć do słoika. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pieczarki. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  8. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do marynowania.
  9. Przechowywać nieotwarty słój do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  10. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowane pieczarki są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)

** Można użyć Neo Dużego Cedzaka, aby wyjąć pieczarki z gorącej zalewy.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 2.4000000953674 kg pieczarek
  • 1 obrana cebula (±120 g)
  • 10 obranych ząbków czosnku

Zalewa

  • 600 ml wody
  • 100 ml białego octu (7% kwasu)
  • 40 ml oleju rzepakowego lub canola
  • 40 g soli koszernej
  • 30 g cukru granulowanego
  • 5 ml ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Wiosna - Lato 2024
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL