Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANE POMIDORY

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
26 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Umyć pomidory i cebulę.
  2. Wydrążyć pomidory. Cebulę przekroić na pół, a następnie cienko pokroić w półplasterki**.
  3. Do Słoja 3l na przetwory włożyć cebulę, koper, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, a następnie dodać pomidory. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoika.
  4. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet i wymieszać do połączenia się składników.
  5. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią pomidory. Napełnić do poziomu zwężania się słoika.
  6. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą na przetwory.
  7. Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  8. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania

  • Marynowane pomidory są gotowe w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Konsystencja może ulec zmianie podczas przechowywania, dlatego zaleca się użycie twardych lub lekko niedojrzałych pomidorów.

** Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia cebuli (grubość 2)

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.7999999523163 kg pomidorów rzymskich*, wydrążonych
  • 0.5 obranej cebuli (ok. 75 g)
  • 30 g świeżego kopru
  • 2 liście laurowe
  • 4 całe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku, obrane

Zalewa

  • 1.5 l wody
  • 55 g cukru granulowanego
  • 75 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 175 ml białego octu (7% kwasu)
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL