Wstecz
MARYNOWANE RZODKIEWKI
Etapy przygotowania
- Pokroić rzodkiew* na cienkie plasterki. Włożyć do miski i posypać solą [1]. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 min. w temperaturze pokojowej. Przełożyć na durszlak i przepłukać wodą, odsączając nadmiar wilgoci.
- Cebulę* pokroić w cienkie plasterki, a następnie w Słoju 3l do marynowania naprzemiennie układać rzodkiew i cebulę.
- Aby przygotować zalewę, w rondelku wymieszać ocet, cukier, sól i ziarenka pieprzu. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 2-3 min., aż cukier się rozpuści.
- Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią rzodkiew i cebulę. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
- Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do kiszenia. Odstawić na 3 dni do lodówki przed spożyciem.
- Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 30 dni.
Dodatkowe informacje
Okres przechowywania
- Odstawić na co najmniej 3 dni przed spożyciem.
- Zamknięte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni.
- Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 30 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.
WSKAZÓWKA:
* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia rzodkwi i cebuli (grubość 2).
Składniki
Dla 10 porcji
- 1.2000000476837 kg rzodkiewki japońskiej
- 275 g soli morskiej
- 650 g obranej czerwonej cebuli
Zalewa
- 1 l białego octu (7% kwasu)
- 220 g cukru granulowanego
- 15 g soli morskiej
- 25 g ziarenek pieprzu