Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MARYNOWANY KALAFIOR

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
40 min
trudność
łatwy
czas przygotowania
15 min
czas oczekiwania
15 min
Czas gotowania
10 min

Etapy przygotowania

  1. Kalafiora pokroić na małe różyczki. Umyć i wysuszyć.
  2. Paprykę pokroić w kostkę rozmiaru ok. 15 mm, a marchewkę* w plasterki o grubości 1 cm.
  3. Papryczkę chili pokroić w małe krążki (nie usuwać nasion**).
  4. Do Słoja 3l do marynowania włożyć papryczkę chili, natkę pietruszki, paprykę, marchewkę, ziarenka kolendry i czosnek, a następnie dodać różyczki kalafiora. Nie napełniać powyżej poziomu zwężania się słoja.
  5. Aby przygotować zalewę, gotować wodę na dużym ogniu przez ok. 5-8 min., a następnie dodać cukier i sól. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać ocet oraz olej i wymieszać do połączenia składników.
  6. Pozostawić zalewę do ostygnięcia na 5 minut, a następnie zalać nią kalafiora. Napełnić do poziomu zwężania się słoja.
  7. Pozostawić na 10 minut, aby zalewa rozeszła się między składnikami. W razie potrzeby dolać więcej zalewy do poziomu zwężania się słoja, a następnie zamknąć słój pokrywą do przetworów.
  8. Przechowywać słoik w pozycji pionowej do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Zawartość będzie gotowa do spożycia w ciągu 2–3 tygodni.
  9. Po otwarciu przechowywać pionowo w lodówce i spożyć w ciągu 20 dni.

Dodatkowe informacje

Okres przechowywania         

  • Marynowany kalafior jest gotowy w ciągu 2-3 tygodni.
  • Zamknięte słoje można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Otwarte słoje można przechowywać w lodówce do 20 dni. Okres przechowywania może się różnić w zależności od jakości użytych warzyw i środków higienicznych podjętych podczas przygotowywania.

WSKAZÓWKA:

* Oszczędź czas, używając Multi Szatkownicy Junior do szybkiego krojenia marchewki (grubość 3).

** Aby zmniejszyć poziom ostrości, można usunąć nasiona z papryczek chili.

Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis
Składniki

Dla 10 porcji

  • 1.2000000476837 kg kalafiora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 obrana marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 30 g świeżej natki pietruszki z usuniętymi łodyżkami
  • 5 ml całych ziarenek kolendry
  • 1 obrany ząbek czosnku

Zalewa

  • 1.3999999761581 l wody
  • 75 g cukru granulowanego
  • 95 g soli koszernej
  • 380 ml białego octu (7% kwasu)
  • 100 ml oleju rzepakowego lub canola
Odkryj nasze produkty w najnowszym Katalogu Jesień - Zima 2024/25
Pokaż
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL