Wstecz
MINI BURGERY PIŁKARSKIE
Etapy przygotowania
- Wymieszaj letnią wodę (37-38°C) i drożdże w Misce do ciasta Plus 3,5l. Pozostaw do odstania na 10 min.
- Dodaj mąkę, żółtko, cukier, sól i miękkie masło. Wymieszaj używając Neo Silikonowej Łyżki, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj szczelnie pokrywką. Miskę umieść w ciepłej (37-38°C) kąpieli wodnej na ok. 30 min lub aż „odskoczy” pokrywka.
- Umieść Silikonowe Piłeczki na zimnej kratce z piekarnika. Wymieszaj ciasto ponownie i użyj łyżki stołowej, aby podzielić je równomiernie na sześć porcji. Wciśnij delikatnie ciasto do wgłębień. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik 190°C (góra + dół).
- Piecz bułeczki przez 15 min. Wyjmij je z formy i ułóż piłkarskim wzorem do góry. Użyj Silikonowego pędzelka, aby posmarować bułeczki białkiem jajka i posypać ziarnami sezamu. Włóż je ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 2-3 minuty.
- Uformuj mieloną wołowinę w sześć kotletów o tej samej wielkości co bułki. Posmaruje je olejem z obu stron i grilluj na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem po grillowaniu.
- Cienko pokrój cebulę, pomidora i korniszony. Przekrój bułki poziomo i posmaruj dolne części wybranymi sosami a następnie ułóż warstwę pomidorów, cebuli, korniszonów, wołowiny, sera i przykryj górną stroną bułki.
- Ponownie włóż burgery do piekarnika na 2-3 minuty na Silikonowej Macie Premium do ponownego podgrzania w razie potrzeby.
Składniki
Dla 6 porcji
- 75 ml letniej wody (37-38°C)
- 10 g świeżych drożdży
- 150 g mąki uniwersalnej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 0.5 łyżeczka soli
- 40 g masła
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka łyżka nasion sezamu
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Sól i pieprz
- 0.5 czerwonej cebuli, obranej
- 1 średniej wielkości pomidor
- 2 duże korniszony
- 2 łyżki łyżki musztardy, ketchupu lub majonezu
- 6 małych plasterków sera cheddar