Wstecz
MINI PIZZE PAJĄKI
Fantastyczna przystawka na Halloween!
Etapy przygotowania
- W Misce 300ml z Serii Świeża Czwórka wymieszaj drożdże z wodą, za pomocą Klik Klak Trzepaczki.
- Do Miski Maximilian 2,75 l dodaj mąkę, oliwę z oliwek, sól, cukier oraz wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystko za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, a następnie ugniataj ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Dodaj odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Zamknij miskę i odłóż ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Nastaw piekarnik na 220˚C.
- Podziel ciasto na 16 porcji. Ugniataj każdą porcję i wyrób z niej placki o szerokości około 6-7 cm. Gotowe Mini Pizze ułóż na Silikonowej Macie Premium umieszczonej na zimnej kratce z piekarnika.
- Na każdą Mini Pizzę nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
- Rozdrobnij mozzarellę i rozłóż równomiernie na Mini Pizzach.
- Przekrój 8 oliwek w poprzek (tak by utworzyły ciała pająków). Pokrój 8 oliwek na plasterki tak by mieć głowy pająków. Ułóż pokrojone oliwki na Mini Pizzach, a następnie pozostałe oliwki pokrój na plasterki tak by utworzyły nogi pająków.
- Piecz przez około 20 minut, a następnie odstaw na kilka minut by przestygły.
Składniki
Dla 8 porcji
- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml cieplej wody
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g sera mozzarella
- 32 czarne oliwki