Bądź Gospodynią

Wybierz język

Wstecz

MINI PIZZE PAJĄKI

Dodaj do moich przepisów
całkowity czas
51 min
trudność
średni
czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min

Fantastyczna przystawka na Halloween!

Etapy przygotowania

  1. W Misce 300ml z Serii Świeża Czwórka wymieszaj drożdże z wodą, za pomocą Klik Klak Trzepaczki.
  2. Do Miski Maximilian 2,75 l dodaj mąkę, oliwę z oliwek, sól, cukier oraz wodę z drożdżami. Wymieszaj wszystko za pomocą Neo Silikonowej Łyżki, a następnie ugniataj ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Dodaj odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Zamknij miskę i odłóż ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Nastaw piekarnik na 220˚C.
  4. Podziel ciasto na 16 porcji. Ugniataj każdą porcję i wyrób z niej placki o szerokości około 6-7 cm. Gotowe Mini Pizze ułóż na Silikonowej Macie Premium umieszczonej na zimnej kratce z piekarnika.
  5. Na każdą Mini Pizzę nałóż odrobinę sosu pomidorowego.
  6. Rozdrobnij mozzarellę i rozłóż równomiernie na Mini Pizzach.
  7. Przekrój 8 oliwek w poprzek (tak by utworzyły ciała pająków). Pokrój 8 oliwek na plasterki tak by mieć głowy pająków. Ułóż pokrojone oliwki na Mini Pizzach, a następnie pozostałe oliwki pokrój na plasterki tak by utworzyły nogi pająków.
  8. Piecz przez około 20 minut, a następnie odstaw na kilka minut by przestygły.
Dodaj do moich przepisów Drukuj przepis

Składniki

Dla 8 porcji

  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml cieplej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g sera mozzarella
  • 32 czarne oliwki
Odkryj nasze produkty w najnowszym katalogu Jesień-Zima 2023/24
Pokaż
Metoda płatności
Wysyłka
Bezpieczne zakupy
  • Szybka dostawa
  • Ochrona kupujących & ochrona danych
  • Bezpieczna płatność z szyfrowaniem SSL