Wstecz
Muffinki mac&cheese
Wyrazisty cheddar i aromatyczny ser szwajcarski nadadzą muffinom wyjątkowego charakteru, który sprawi, że każdy będzie wracał po dokładkę!
Etapy przygotowania
- Wyjmij kratkę z piekarnika i umieść na niej formę Silikonowe Babeczki.
- Nagrzej piekarnik do 190°C (bez termoobiegu).
- Gotuj makaron 2 razy dłużej, niż podano na opakowaniu. Odcedź makaron.
- Gdy makaron jest jeszcze ciepły, połącz wszystkie składniki i mieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.
- Napełnij każde wgłębienie w formie ciastem muffinkowym.
- Piecz przez 20 minut. Podawaj muffinki na ciepło.
Dodatkowe informacje
Wskazówki:
Bądź eko z formą do muffinów Silikonowe Babeczki, dzięki której możesz zrezygnować z używania papierowych foremek.
Dowiedz się więcej, jak produkty Tupperware są przyjazne środowisku, dołączając do Klubu Zero Waste Tupperware.
To może teraz czas na deser? Sprawdź przepisy na bananowe muffinki z kawałkami czekolady oraz babeczki inspirowane bajką Kraina Lodu (przepis uwielbiany przez dzieci).
Składniki
Dla 12 porcji
- 150 g makaronu ditalini lub kolanka ozdobne
- 90 g sera cheddar (tartego)
- 90 g sera ementalskiego, lub dowolnego sera żółtego (tartego)
- 120 ml mleka
- 20 g mąki pszennej
- 5 ml czosnku w proszku
- 5 ml cebuli w proszku
- 2 ml soli
- 1 ml czarnego pieprzu
- 1 ml pieprzu cayenne (opcjonalnie)